Populärteknik

Rymdlok för transporter till ISS

Behållaren med varor fraktas med 'rymdloket' Jupiter från en Atlasraket till den internationella rymdstationen. Sedan inväntar Jupiter nästa leverans från jorden av en ny behållare. Foto: Lockheed Martin
Behållaren med varor fraktas med "rymdloket" Jupiter från en Atlasraket till den internationella rymdstationen. Sedan inväntar Jupiter nästa leverans från jorden av en ny behållare. Foto: Lockheed Martin
Så här presenteras det nya förslaget till rymdleveranser. Foto: Lockheed Martin
Så här presenteras det nya förslaget till rymdleveranser. Foto: Lockheed Martin

Ett nytt transportsystem kan frakta varor till den internationella rymdstationen.

Publicerad

Nasa har nyligen presenterat nya system för att frakta varor från den internationella rymdstatioen ISS till jorden. Men den amerikanska rymdstyrelsen vill även ha nya transportmöjligheter för frakter till rymden inklusive ISS och framtida expeditioner till exempelvis månen och Mars.

Nu har en grupp företag under ledning av Lockheed Martin presenterat ett förslag till ett återanvändbart "rymdlok" för sådana transporter som Nasa döpt till Commercial Resupply Services 2, CRS-2.

Det består av två enheter som är sammankopplade när de stiger till rymden i toppen av en Atlas V-raket. Den ena delen är döpt till Jupiter efter ett gammalt amerikanskt järnvägslok och den andra heter Exoliner där varorna som ska fraktas är placerade. När de två enheterna kopplats loss från Atlasraketen styr Jupiter mot exempelvis ISS och dockar Exoliner till rymdstationen med en robotarm. Sedan placeras Jupiter i bana runt jorden och väntar på att nästa Atlasraket ska frakta upp en ny Exoliner för vidare transport till ISS.

Totalt kan den nästan tio meter långa Exoliner lasta upp till 6,5 ton plus nytt bränsle för Jupiter, skriver Aviation Week som publicerat en utförlig beskrivning av projektet.