Digitalisering

RUT blir RIT med skatteavdrag för it-tjänster

Foto: TT
Foto: TT

It-tjänster ska bakas in i RUT-avdraget för hushållsnära tjänster. Det står klart efter den breda migrationspolitiska överenskommelse som slöts under förra veckan.

Publicerad

Ny Teknik har tidigare berättat att regeringens digitaliseringsutredare lagt fram ett förslag på en särskild skattereduktion för it-tjänster i hemmet, ett avdrag som fått det inofficiella namnet ”RIT-avdrag”.

Efter den nya blocköverskridande överenskommelse för migrationspolitik som presenterades förra fredagen är det nu klart att RUT-avdraget kommer att utvidgas till att omfatta även it-tjänster.

Det var Centerpartiet som lyfte förslaget under förhandlingarna, och alla partier förutom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet valde att ställda sig bakom.

– Vi har drivit den här frågan politiskt i flera år och vi tror att rit-avdraget, tillsammans med andra förslag, är ett sätt att kunna skapa fler jobbtillfällen i Sverige, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesman för Centerpartiet, som även har med RIT-avdraget i sitt budgetförslag.

Hur många nya jobb räknar ni med?

– Det har gjorts en utredning som pekar RIT-avdraget kan ge uppemot 1 000 nya arbetstillfällen. Det är svårt att göra beräkningar av det slaget, men det skulle inte förvåna om det nya avdraget kommer att skapa fler jobb än så på sikt.

Enligt Emil Källström ska avdraget omfatta tjänster som exempelvis dataservice eller installation av mjukvara. Han förväntar sig att det den nya skattereduktionen ska vara införd senast till nästa statsbudget - vilket skulle innebära att den börjar gälla från 2017.

Vad ser ni för koppling mellan it och migrationspolitik?

– Det finns en hel del personer med goda it-kunskaper bland de som flytt hit. Men i grund och botten anser vi att det här är en insats som gynnar alla som vill ha jobb i Sverige.

Vilka tror ni främst kommer använda avdraget?

– Det finns en stor grupp människor som behöver hjälp med it-relaterad service i sin vardag. Kan vi föra ihop dem med personer som kan it men saknar arbete innebär det att fler jobbtillfällen skapas.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!