Digitalisering

Rejäl ökning av it-attacker mot mobiler

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Antalet angrepp mot mobiltelefoner har skjutit i höjden det senaste året, enligt en global undersökning. I Sverige handlar de flesta fallen om utpressning på pengar, så kallad ransomware.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

– De flesta attackerna sker på Android-baserade telefoner, men även Apples operativsystem kan påverkas, säger Leif Jensen, Nordenchef på säkerhetsbolaget Kaspersky Labs.

Ransomware är ett slags trojan-program som mer eller mindre paralyserar mobilen. Därefter krävs användaren på en lösesumma. Oftast begär utpressaren mellan 900 och 1|800 kronor för att låsa upp mobilen, skriver Kaspersky Labs i sin årliga Mobile Virusology-rapport.

Ransomware är en av de kriminellas två största inkomstkällor vad gäller mobilattacker. Den andra är så kallade bank-trojaner, enligt Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Symantec.

Läs mer:

Genom åren har bank-trojaner utvecklats och fått nya egenskaper som gör att användaren omdirigeras från en banksajt till en hemsida som aktivt bedriver bedrägeri genom nätfiske. Globalt sett har bank-trojaner ökat allra mest, med över 400 procent.

Angreppen skiljer sig också åt från land till land. I Tyskland, USA och Storbritannien sker flest fall av ransomware. Däremot utsätts inte mobilanvändare från de forna Sovjetstaterna för sådana attacker i lika stor utsträckning.

Det kan bero på att skurkarna verkar i bland annat östländer och riktar sig mot länder i väst. Ibland kan deras attacker skickas med omvägar via ett tredje, fjärde, kanske femte land. Om inget av dessa länder har ett öppet internationellt polissamarbete som i väst, försvårar det för möjliga utredningar, menar Rehnberg.

Läs mer:

Däremot är bank-trojaner vanligt förekommande i Ryssland, Australien och Ukraina.

– De kriminella lägger störst fokus på var pengarna kan tjänas. I ett land som Ryssland är banksystemet inte så sofistikerat. Det gör det enklare att kapa mobila banktjänster, säger Leif Jensen.

Även om de svenska mobilanvändarna utsätts mest för ransomware, finns det en ökad risk för att fler svenskar angrips av bank-trojaner framöver, säger Jensen.

– De kriminella arbetar alltid hårt för att hitta nya sätt och nya platser att kapa mobiler.