Populärteknik

Raspberry Pi 3 blir både billigare och mindre

Raspberry Pi 3 Model A+ är en mer kompakt version av minidatorn. Foto: Raspberry Pi Foundation
Raspberry Pi 3 Model A+ är en mer kompakt version av minidatorn. Foto: Raspberry Pi Foundation

Minidatorn kommer i ett lite mer kompakt format. I dag släpptes nya modellen Pi 3 Model A+.

Publicerad

Den nya datorn har samma fyrkärniga Broadcom-processor som sitt storasyskon, men förlorar ethernetporten, tre av fyra usb-portar och har bara hälften så mycket arbetsminne. Å andra sidan sänks priset från 35 till 25 dollar.

Det är en välbehövlig uppdatering. Raspberry Pi har inte släppt någon större uppdatering av sin dator i formatet som kallas för Model A på flera år. Under tiden har all kärlek gått till den större Model B och kreditkortsstora Pi Zero.

Raspberry Pi har blivit en favoritdator för hemmapysslare som använder den för att bygga alltifrån tv-mottagare och spelkonsoler till smarta speglar och styrsystem. För den som inte behöver en lika mångsidig dator som en fullstor Pi 3, men vill ha lite mer prestanda än vad som sitter på Pi Zero borde Model A passa perfekt.

Den fullstora modellen av Raspberri Pi 3 kommer att fortsätta tillverkas parallellt med Model A+.

Stiftelsen bakom Raspberry Pi-datorerna startades för att öka intresset för datavetenskap och programmering bland studenter. 2012 lanserades den första varianten av deras dator och blev en enorm succé. Det är Storbritanniens bäst säljande dator genom tiderna och många företag har sedan starten lanserat sina egna konkurrerande minidatorer.

Raspberry Pi 3 Model A+

Processor: Fyrkärnig Cortex-A53 1,4 GHz.

Ram: 512 MB LPDDR2.

Anslutningar: Bland annat wifi, bluetooth, hdmi, en usb-port, 40 pinnars GPIO.

Storlek: 65 mm x 56,5 mm

Pris: 25 dollar