Säkerhet

Populära appar används för övergrepp mot barn

Appen Snapchat är populär bland barn, och används av pedofiler för att hitta barn att utnyttja. Arkivbild. Foto: Richard Drew/AP/TT
Appen Snapchat är populär bland barn, och används av pedofiler för att hitta barn att utnyttja. Arkivbild. Foto: Richard Drew/AP/TT

Flera sociala medier-appar som är populära bland barn används av pedofiler för att hitta barn att utnyttja, rapporterar Svenska Dagbladet , som granskat 184 fällande domar om sexualbrott mot barn i år.

Publicerad

I 56 fall togs kontakten med barnet via appar, spel eller onlineforum. Den app som sticker ut, även när det gäller polisanmälningar om övergrepp mot barn, är Snapchat. 36 män har fällts för övergrepp via Snapchat hittills i år.

Appen används för att skicka bilder mellan varann. Den är populär bland barn, och därför även bland pedofiler. Ett bekymmer för polisen är att appen är utformad så att bilderna försvinner efter att man tittat på dem, vilket gör det svårt att samla bevismaterial. Dessutom kritiseras företaget bakom appen för att vara svårt att samarbeta med.

Övergreppen börjar ofta med att barn lockas, luras eller via hot förmås skicka nakenbilder på varandra. Många utsätts för övergrepp digitalt, men det finns också fall där barn kontaktats via appar för att sedan våldtas i den fysiska världen.