Populärteknik

Plattjordarnas förklaring: Därför faller ingen av

Förespråkare för den platta världsbilden menar att bilderna på vår sfäriska jord är fejk. Foto: Hayden-planetariet
Förespråkare för den platta världsbilden menar att bilderna på vår sfäriska jord är fejk. Foto: Hayden-planetariet

Hur kan ingen ha fallit av jorden, om den är platt? Det finns en helt logisk förklaring, hävdar förespråkarna för den platta världsbilden.

Publicerad

(Uppdaterad) Trots att det finns många bevis för att planeten vi bor på är rund, finns det de som förespråkar en annan syn: att jorden är platt. Om det är så, hur kommer det sig då att ingen har fallit ner från den?

Somliga som tror att jorden är platt har hävdat att det beror på att en hög ismur omringar jorden. Andra säger det finns en kant. Enligt Connor Murphy, son till en känd jorden är platt-förespråkare som heter Dave Murphy, finns ingen kant. Det hela rör sig om en missuppfattning, säger han.

Jorden skulle utifrån hans beskrivning kunna liknas vid en snöglob.

”Så som vi ser på det är det ett slutet system”, säger han och beskriver hur det finns vatten ovanför den platta jorden, vatten under och hur allt ryms i en kupol.

”Det finns inget sätt att lämna den, det finns ingen antigravitation som låter oss flyta runt och hitta andra solar och sånt”, säger han vidare.

En annan som har velat bevisa att jorden är platt är raketmannen Mike Hughes. Han har flera gånger velat skicka upp sig själv med en ångdriven raket för att kunna fotografera bevis på att vi lever på en skiva, men har ännu inte lyckats.

Vad skulle det kunna finnas för intresse att hävda att jorden är rund, om den inte är det, kanske ni undrar? En populär teori är att Nasa lägger enorma summor pengar på att skapa fejkade bilder och fejka rymdresor som ett led i att behålla en militär dominans.

För den som undrar över vilka bevis som finns för att jorden är rund har den populäre astrofysikern Neil Degrass Tyson nyligen förklarat det hela på Youtube. Han berättar om antika experiment, månförmörkelser, fysiklagar och observationer från rymden, där vår runda jord ses rotera.