Populärteknik

Patent på dubben som dras in

Grafik: Jonas Askergren.
Grafik: Jonas Askergren.

Trots att gatan är blank av is, kan det komma ett rop på polis: Vår lag hyser agg, mot bildäckens tagg, men ett patent löser vinterns kris.

Publicerad

År 2015 rapporterade Ny Teknik om Mikael Fernholm CTO på IoT-företaget Accessor Telematics AB i Västerås som uppfunnit en dubb som aktiveras på begäran. När föraren vill eller lagen inte tillåter dubb drar sig dubben in i däcket igen, och skonar väglaget.

Då väntade Mikael Fernholm på att hans patent slutgiltigt skulle godkännas. Många läsare engagerades av hans arbete och hörde av sig med lyckönskningar.

Nu, inför julen 2016, hoppas Mikael Fernholm på att första prototypen, som håller på att byggas i Tyskland, ska vara klar innan årsskiftet.

Hur har det gått med patenten?

– Jag har fått patent godkänt i Europa och USA, och i Kina ska det när som helst bli klart, berättar han.

Här det hänt något mer?

– Jag har fått in finansiärer, en av investerarna är en av Sveriges främsta inom tung transport. Och det finns två ytterligare som går in och investerar, säger Mikael Fernholm.

Hjulkalendern

I Ny Tekniks hjuliga serie lyfter vi varje dag fram till julafton upp något kul på hjul. Har du tips på fordon som borde vara med? Mejla ada.fredelius@nyteknik.se.