Digitalisering

Palmeutredningen i öppen databas – 2 procent inne

Några av hundratals pärmar i det stora Palmearkivet under polishuset på Kungsholmen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Några av hundratals pärmar i det stora Palmearkivet under polishuset på Kungsholmen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är utan tvekan Sveriges största brottsutredning. Det har inte hindrat ett antal privatpersoner att starta det enorma arbetet med att samla ihop och skanna in dokument från Palmeutredningen, för att läggas i ett öppet arkiv på nätet, vilket Computer Sweden rapporterar om.

Publicerad

Databasen byggs upp genom att intresserade människor begär ut olika delar av utredningen som offentlig handling. Projektet är ideellt men det går att donera pengar som ersätter kostnader i samband med att dokumenten begärs ut.

Hittills har administratörerna för arkivet fått in ungefär 9 000 sidor, vilket de uppskattar motsvara ungefär två procent av hela utredningen. Allt behöver kanske inte heller tas med:

– Det finns ju väldigt mycket i den här utredningen som är ointressant, och man kan anta att det som människor beställer ut är det intressanta. Säg att det är tio procent av hela utredningen som är intressant, då har vi kommit en bra bit på vägen, säger Mattias Kressmark, en av administratörerna, till Computer Sweden.