Övriga nyheter

Oklart varför - eller om - Hesa Fredrik ljöd inatt

Foto: Daniel Zdolsek / TT
Foto: Daniel Zdolsek / TT

Ingen vet ännu varför Hesa Fredrik tutade i Stockholm i natt. Eller ens om det var Fredriks tuta som lät.

Publicerad

Natten till onsdagen fick SOS Alarm och polisen många samtal om att Hesa Fredrik brölade, alltså det varnings- och informationssystem som berättar för allmänheten om att något allvarligt har hänt. Myndigheterna kallar systemet VMA, som står för Viktigt Meddelande till Allmänheten,

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, äger systemet, men vet fortfarande inte vad som hänt.

– Det vi vet är att ingen myndighet har skickat ut ett viktigt meddelande till allmänheten. Det kan ju vara själva VMA-systemet som felat. Men orsaken kan också vara att ett helt annat varningssystem som tutat, säger Fredrik Höglund, på MSB.

Storstockholms brandförsvar är ansvarigt för drift och underhåll av Hesa Fredrik och fortsätter sitt sökande efter en förklaring.

När brandförsvaret väntas ha ett svar, vågar inte Fredrik Höglund gissa.

Mer information finns på MSB:s hemsida.

Hesa Fredrik

Hur funkar det?

Varningssystemet VMA består består av 4 300 ljudsändare installerade i de flesta större tätorter i Sverige. Många finns i områden runt kärnkraftverken. Ljudsändarna sitter vanligtvis på hustak på offentliga byggnader.

Signalen i utomhuslarmet består av sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders paus emellan.

Informationen skickas ut till Sveriges radio kanal P4 och som sms till mobiltelefoner med abonnemang som har en relevant gatuadress kopplat till abonnemanget.

 

När används Hesa Fredrik?

VMA kan användas för att varna för akuta hotsituationer som krig, allvarliga bränder, gasutsläpp, akuta hot mot vattenförsörjning, med mera. Vanligen används larmanordningarna i både krig och fred. Förutom varningsmeddelandet kan det även gå ut ett informationsmeddelande i förebyggande syfte.

 

Vad gör man om det tutar?

• Gå inomhus och stänga alla dörrar, fönster och ventilation

• Slå på Sveriges radios kanal P4

• Du kan också gå in på myndigheternas gemensamma webbplats för krisinformation – Krisinformation.se eller ladda ner deras app.

Källa: MSB