Övriga nyheter

Nytt vapen mot superbakterier upptäcks i havet

En ny typ av antibiotika har upptäckts av amerikanska forskare. Resultatet kan bli ett nytt vapen i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier och terrorism.

Publicerad

Resistenta stammar av gula stafylocker, så kallade MRSA, härjar i samhällen världen över. Nu kan ett nytt vapen mot superbakterierna vara på väg. William Fenicall och hans kolleger vid Scripps institution of Oceanography i San Diego, USA, har i sina utforskningar av havsorganismer upptäckt en ny klass av antibiotika. Ämnet, som döpts till anthracimycin, har en unik kemisk struktur och utvinns ur mikroorganismen Streptomyces.

Tester hittills har visat att ämnet effektivt tar kål superbakterien MRSA, men även den sporbildande bakterie som orsakar mjältbrand, anthrax. Obehandlad har sjukdomen hög dödlighet. Bakterien associeras ofta med terrorism där brev med mjälltbrandsbakterier skickats till olika mottagare, bland annat i USA.

-Det viktigaste med anthracimycin är att den har en helt ny och unik kemisk struktur. Och upptäckter av verkligt nya antibiotika är sällsynta, säger Wialliam Fenicall.

Han påpekar också att upptäckten kan bli basen för ett flertal antibiotiska, kanske upp mot 100.

-Alexander Fleming upptäckte penicillin och med det som bas utvecklades 25 nya läkemedel.

Forskarnas resultat publiceras i det senaste numret av den tyska vetenskapliga tidskriften Angewandte Chemie international edition.

Se forskningsledaren Willian Fenical berätta om upptäckten.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/52K5TRLV1II" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>