Samhälle
Nytt skatte-nej om nätjättar i Bryssel

EU-länderna kan fortfarande inte enas om en ny omsättningsskatt för digitala nätjättar.
Sverige tillhör nejsägarna.
Tanken på en omsättningskatt för bjässar som Facebook och Google har stötts och blötts under lång tid i EU. Och även om planerna nu kokat ner till att bara handla om reklamintäkter finns fortsatt ingen enighet.
Sverige har tillhört de mest envisa motståndarna till planen – och har inte ändrat sig.
– Min bedömning är att man inte kommer att nå en överenskommelse i dag, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på väg in till dagens möte i Bryssel.
I ministrarnas debatt förtydligar hon med att det handlar om principer.
– Det här förslaget ändrar idén om var värden skapas. Det finns goda grunder till att vi beskattar internet där produkter skapas och inte där de konsumeras. Vad skulle hända med investeringsviljan om vi började beskatta omsättning i stället? frågar Andersson inne på mötet.
Samtidigt upprepar hon också Sveriges linje om att det är bättre att frågan behandlas globalt inom OECD, där samma diskussion pågår parallellt.
Utöver Sverige är bland andra Danmark, Luxemburg och Irland klara motståndare till förslaget.
På mötesagendan i dag står även ett utökande av EU:s svarta lista över länder som inte anses samarbeta i frågor om skatteflykt och skatteplanering.
Bland annat hamnar Förenade arabemiraten samt västindiska Bermuda och Aruba nu på listan, som därmed utökas från fem till 15. Ytterligare 34 länder ligger kvar på EU:s ”grå lista” över länder som riskerar att svartlistas.
”Vi höjer ribban för god skattestyrning globalt och minskar möjligheterna för skattemissbruk”, säger EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici i ett uttalande.