Innovation

Nytt material ska stoppa kulor

Foto: Leif R Jansson / TT, Nobeastsofierce Science / Alamy
Foto: Leif R Jansson / TT, Nobeastsofierce Science / Alamy

Ett nytt material – bestående av två lager grafen – kan förändra hur vi ser på krigsföring. Bakom upptäckten står forskare på City University of New York.

Publicerad

Grafen har länge lyfts fram som ett viktigt framtidsmaterial. Det kolbaserade materialet är mycket starkt och tåligt, men också böjligt och har god förmåga att leda elektricitet.

Över hela världen tittar forskare på hur det nya materialet kan användas. Bland annat undersöker Göteborgsföretaget Inuheat om det går att väva in grafentrådar i plagg som en del i ett bärbart värmesystem för kläder.

I New York har forskare lyckats skapa ett nytt material som ska skydda dig från mer än kylan.

Läs mer: De ska hålla kläder varma med grafen

Lättviktsmaterialet "Diamene”, konstruerat av två lager kolatomer, är mjukt som aluminiumfolie ända till att det utsätts för hårt tryck. Då förändras materialet och blir hårdare än diamant.

Materialet ska vara starkt nog att kunna stoppa en kula, hävdar forskarna på City University of New York. Den ovanliga kombinationen av superhårdheten och ringa vikten gör materialet högintressant för utvecklingen av framtidens skyddsutrustning för polis och militär.

Läs mer:

Fler – eller färre – än just två kolatomlager ger inte samma inte samma diamantlikande egenskaper när det gäller hårdheten, enligt forskarna. För att pröva det genomfördes först datorsimulerade tester. Teamet använde sedan ett atomkraftsmikroskop för att se hur mycket tryck som materialet klarade, skriver sajten Iflsience.

– När grafit-filmen var exakt två lager tjock kunde vi se att materialet blev extremt tåligt och hårdare än diamant när det utsattes för tryck, säger Elisa Riedo, professor i fysik vid City University of New York.