Innovation

Nytt grafenfilter förvandlar förorenat havsvatten till dricksvatten

Foto: CSIRO
Foto: CSIRO

2,1 miljarder människor saknar rent vatten. Forskarna vid CSIRO hoppas kunna rädda liv med sin nya vattenrenande uppfinning.

Publicerad

En variant av grafen har nyligen framgångsrikt använts i ett försök att göra det smutsiga havsvattnet i Sydneys hamn drickbart. CSIRO, som står bakom projektet, kallar sin uppfinning för ”Graphair”. Deras vattenreningsmembran kan filtrera bort det mesta av alla farliga föroreningar och salt på en och samma gång.

Forskarna har använt sig av världens starkaste material, grafen. Med hjälp av det skapade de ett filter med mikroskopiska nanokanaler som låter vattnet passera – men samtidigt stoppar föroreningarna.

– Allt som behövs är värme, grafen, ett membranfilter och en liten vattenpump. Vi hoppas kunna påbörja tester i ett utvecklingsområde nästa år, säger Dr Dong Han Seo, i ett pressmeddelande.

Forskargruppens rapport är publicerad i Nature. Och de påstår att deras koncept kan bearbeta cirka 0,5 liter vatten per dag. Vilket kanske inte låter så imponerande. Men om membranet är lika bra på att filtrera vattnet som rapporten antyder så handlar det förmodligen bara om att skala upp i framtiden. Vilket lär behövas – då en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till rent vatten.

– Runt 2,1 miljarder människor saknar tillgång till säkert och rent vatten. Ett resultat av det är att människor, mest barn, dör av sjukdomar som går att koppla till otillräcklig vattenförsörjning, sanitet och hygien, säger forskaren Dr Dong Han Seo.

Han menar att de med ”Graphair” har hittat ett ”perfekt” filter för vattenrening. Som på sikt ska kunna ersätta komplexa, tidskrävande flerstegsprocesser för att rena vatten.

Nu söker CSIRO en industripartner för att kunna skala upp projektet.