Innovation

Nya svininfluensan G4 kan trigga igång en pandemi

Forskare varnar för en ny svininfluensa. Foto: Tore Meek/ NTB scanpix/ TT
Forskare varnar för en ny svininfluensa. Foto: Tore Meek/ NTB scanpix/ TT

En ny slags svininfluensa har "alla väsentliga kännetecken för att vara mycket anpassad för att smitta människor". Det menar forskarna bakom en ny studie.

Publicerad

(Uppdaterad)

Den kallas G4. Det är en ny slags svininfluensa som enligt en studie publicerad på måndagen i den vetenskapliga tidskriften Pnas har alla väsentliga kännetecken som ett potentiellt pandemiskt virus har. Smittan skulle i värsta fall alltså kunna trigga igång en ny pandemi, berättar The Guardian.

Den här varianten av svininfluensa härstammar från H1N1, den stam som orsakade en pandemi 2009. Den ska enligt den kinesiska studien vara väldigt smittsam och replikera i mänskliga celler. Det finns dock inga bevis för att viruset har smittat människor emellan.

Tester visar dock att smittan har tagit sig från djur till människa. I en undersökning av personer som jobbade inom svinindustrin hade 10,4 procent, eller 35 av 338 personer, utvecklat antikroppar mot viruset. Det innebär att de redan har varit infekterade.

Eftersom viruset redan har identifierats i människor är forskarna oroliga för att det kommer att utvecklas på ett sätt som ökar risken för en mänsklig pandemi. Deras uppmaning är därför att närmare kontrollera smittan i grisar samt övervaka den mänskliga populationen, och då framför allt de som jobbar inom svinindustrin.