Nya ledlampan ska räcka i 20 år

2016-12-16 13:03  

Spanska startupen Iwop står bakom en ny typ av ledlampa som är modulär – och ska kunna lysa i uppemot tjugo år. Nu hoppas man att svenskarna ska få upp ögonen för deras teknik.

Led-tekniken anses som mer miljövänlig eftersom lamporna drar avsevärt mycket mindre energi. Men en undersökning som genomförts på uppdrag av Energimyndigheten visar att många av dagens led-lampor innehåller miljöfarliga metaller, vilket gör att teknikens miljövänlighet har ifrågasatts.

Det nystartade spanska företaget Iwop har tagit fram en ny sorts lampa som man själva anser vara nästa steg steg i evolutionen för led-tekniken. Två saker är intressant med deras uppfinning: Dels är den modulär - vilket innebär att du kan byta ut vissa delar i den som gått sönder eller om man på sikt vill ersätta gamla komponenter med nyare, modernare.

Majoriteten av ledlamporna som produceras i dag har en brinntid på mellan 15 000 - 25 000 timmar. Med hjälp av den värmereducerande design som Iwop tagit fram, räknar företaget med att deras lampa ska kunna lysa i uppemot 86 000 timmar - vilket enligt deras beräkningar innebär en livslängd på drygt 20 år, om lampan används tio timmar om dagen. Tekniken har utvecklats under ett och halv år, och lamporna har testats hos certifieringsinstituten Tüv och Applus i Tyskland och Spanien.

– Hållbarhet är en viktig del av vår filosofi. Ett av våra mål är att minska avfallet av till exempel aluminium, och i stället inspirera till ett ökat återanvändande bland konsumenterna, säger Eduard Alentorn, ingenjör och investerare i Iwop.

Företaget är på besök i Stockholm för att introducera sin teknik på den svenska marknaden, vilken ses som extra intressant. Enligt företagets undersökningar är svenskar nämligen betydligt mer mottagliga för ny miljövänlig teknik är medborgare i andra europeiska länder.

– Vi har svårt att få spridning på produkten i Spanien på grund av den mentalitet som råder där. De flesta spanjorer är mest intresserade av att köpa det som är billigt. Vår lampa är inte billig, men vi räknar med att återbetalningstiden inte ligger på mer än ett år, säger Miquel Vila, teknisk chef på Iwop.

Lampan – som ännu inte finns i svenska butiker, men går att köpa på nätet och kostar i 200 kronors-klassen – har en design som minst sagt sticker ut.

Formen påminner en hel del om en glasstrut, med en konformad bas i aluminium, e27- eller gu10-sockel i botten och led-dioder i toppen. Hela paketet väger runt 250 gram, och flera delar i den - bland annat drivdonet och dioderna - är alltså utbytbara ifall de skulle gå sönder.

– Att lampan är modulär innebär att det är möjligt att byta ut delarna allt eftersom och uppdatera den ifall det kommer ny teknik, säger svenska Chalmersstudenten Julia Asplund, som jobbar tillsammans med Iwop.

Den ger också ifrån sig ett riktigt starkt ljus: Med sin effekt på 3,5 watt lyser lampan i omkring 500 lumen. Skenet är dock aningen blåaktigt och kallt - en ljustyp som svenskar oftast inte är helt förtjusta i.

– Intressant. Ljusstyrkan i den här lampan ligger på 3000 kelvin, eftersom det efterfrågas i Spanien. Men det går enkelt att justera, och handlar egentligen bara om vilken sorts diodrer vi väljer att använda, säger Eduard Alentorn.

Iwop har precis börjat sälja sin första produkt, men säger att den modulära teknik och värmereducerande teknologi man har utvecklat också skulle kunna användas till att ta fram andra sorters belysning, exempelvis dimbara lampor och sådana med sockel anpassad till spotlights.

– Vårt slutgiltiga målsättning är att få ett sådant genomslag att vi med samma filosofi kan ta över leveranserna till gatubelysning och annan allmän belysning i europeiska städer. Den typen av belysning gör av med stora mängder energi i dag, Där kan vi göra en stor skillnad, säger Eduard Alentorn.

Iwop

Startår: 2014

Gör: Modulär ledlampa.

Plats: Barcelona, Spanien.

Anställda: 3.

Omsättning 2015: Den första ekonomiska redovisningen kommer att publiceras under 2017.

Kalle Wiklund

Mer om: Ledlampa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer