Populärteknik

Nya Iphone-modellen säljs bara med e-sim

Apple hoppas att fler apputvecklare ska hoppa på Dynamic island-funktionen. Foto: Press
Apple hoppas att fler apputvecklare ska hoppa på Dynamic island-funktionen. Foto: Press

Apple går i bräschen för övergången från fysiska till virtuella simkort. Men den nya tekniken väcker frågor om användarvänligheten och den personliga integriteten.

Publicerad

I USA blir den nyligen lanserade Iphone 14-serien de första telefonerna att säljas helt utan plats för ett fysiskt sim-kort. Ersättaren heter e-sim, och har varit på gång i flera år utan att få ett större genomslag i branschen. 

Tar steget till e-sim

E-sim kan beskrivas som ett virtuellt sim-kort, bestående av en liten elektronisk krets som löds fast direkt på systemchippet i din mobil, surfplatta eller smarta klocka.

Först ut med e-sim var Samsung år 2016, och sedan dess har exempelvis Google, Motorola (Lenovo) och Apple också börjat använda tekniken. 

Men Iphone 14-serien, bestående av Iphone 14 och 14 Plus, samt Iphone 14 Pro och 14 Pro Max, blir alltså först med enbart ha stöd för virtuellt sim-kort.

Iphone 14 Foto: Apple
Iphone 14 Foto: Apple

Detta gäller dock enbart i USA än så länge. Iphone 14-telefoner som säljs i resten av världen kan alltså fortfarande använda såväl fysiska som digitala sim-kort.

Flera nummer – på samma mobil

Telekombranschen tror dock på tekniken: Idag erbjuds e-sim av alla de stora operatörerna sedan en tid tillbaka. Mobiltillverkarna och operatörerna lyfter gärna fram fördelarna med e-sim – bland annat att lösningen gör det möjligt att ha olika nummer (ett privat och ett för jobbet) aktivt på mobilen. För att göra detta tidigare har det krävts att telefonen har plats för två fysiska sim-kort.

Men övergången till e-sim väcker också frågor, bland annat när det gäller användarvänlighet och personlig integritet. I Sverige är anonyma och oregistrerade kontantkort förbjudna sedan 1 augusti i år, men i andra delar av världens säljs den typen av sim-kort fortfarande. För att kunna börja använda e-sim krävs dock att mobilägare även i andra länder registrerar ett abonnemang hos en operatör.

Lång väntan på nytt e-sim

En annan nackdel med e-simkort är att det inte går lika snabbt att byta till en annan telefon. Ett fysiska sim-kort kan oftast bara plockas ut och flyttas mellan enheterna. Detsamma gäller om din mobil har återställts. Då radas det virtuella sim-kortet tillsammans med övrigt innehåll. För att du ska kunna fått ett nytt e-sim måste operatören skicka ut en qr-kod via post – vilket oftast tar flera arbetsdagar.

Att Iphone 14 i USA enbart har stöd för e-sim visar att Apple anser att teknikens stora genombrott är nära. Frågan är när resten av världen är redo att ta steget.