Digitalisering

Nya Ipad får större skärm, usb-c – och uppdaterad design

Nya Ipad, Ipad Pro och Apple TV 4K. Foto: Apple
Nya Ipad, Ipad Pro och Apple TV 4K. Foto: Apple

Apple laddar om efter den stora Iphone 14-lanseringen. Här är nya Ipad, Ipad Pro och Apple TV 4K. I vanlig ordning blir de färska prylarna betydligt dyrare. 

Publicerad

På tisdagskvällen lanserade Apple flera nyheter på hårdvarufronten. Det skedde inte med sedvanlig pompa och ståt under ett påkostat event – i stället annonserades de nya prylarna på ett mer lågmält vis genom tre pressmeddelanden. 

Ipad med ny look 

Tisdagens stora nyhet var att Ipad, den billigaste av Apples surfplattemodeller, får en färsk design och ett gäng nya funktioner. Designen är inte helt ny – Appleintresserade känner igen utseendet från Ipad Air. Skärmkanterna på tionde generationens Ipad har blivit betydligt smalare, vilket för med sig att fingeravtrycksläsaren inte längre får plats på framsidan. Touch id-sensorn har i stället byggts in i strömknappen, precis som på Ipad Air.

Lcd-skärmen har också blivit större, från 10,2 till 10,9 tum. Lcd-skärmen har en upplösning på 2360 × 1640 bildpunkter, och ljusstyrkan ligger på 500 cd/m².

Tionde generationens Ipad. Foto: Apple
Tionde generationens Ipad. Foto: Apple

Usb-c i stället för lightning

Dessutom visade sig förhandsryktena om Ipad stämma: Lightningkontakten är väck, och har ersatts med en usb-c-port. Det innebär att alla Apples surfplattor numera har lämnat ligthning därhän.  

Surfplattans processor har också uppdaterats till det sexkärniga chipet A14. Cirka 20 procent bättre prestanda utlovas jämfört med föregångaren. Ipad har också stöd för wifi 6 och fungerar med första generationens Apple pencil. 

Priset då? I vanligt Apple-manér har priset höjts rejält när en av deras pryl får en större uppdatering. Grundmodellen av nya Ipad, med 64 gb i lagring, kostar 6 595 kronor – ett ordentligt steg uppåt från 3 995 kronor som den har kostat tidigare. 

Ipad Pro. Foto: Apple
Ipad Pro. Foto: Apple

Ipad Pro med kraftfullt M2-chip 

Apple passade även på att visa upp den sjätte generationens Ipad Pro. Uppdateringen är inte lika stor som för Ipad, men Apples senaste premiumsurfplatta har ändå en del intressant att bjuda på.  

Störst skillnad jämfört med tidigare modeller är att Ipad Pro numera är utrustad med M2, den andra generationen av Apples egenutvecklade chip. Nya åttakärniga M2 ska ge en boost – Apple utlovar 15 procent högre prestanda än föregångaren med M1-chipet. Förutom förbättring hos CPU och GPU ska M2 även föra med sig längre batteritid.

Miniled – på dyrare modellen

Med M2-chipet får Ipad Pro dessutom stöd för en enhetlig minnesbandbredd på 100 GB/s, och ett enhetligt minne på 16 GB – vilket enligt Apple ska göra multitasking och arbete med stora filer snabbare och smidigare. Exakt hur stor skillnaden är återstår dock att se. 

Nya Ipad Pro kommer i två storlekar på 11 och 12,9 tum. Precis som i fjol är 12,9-tumsmodellen utrustad med miniled-skärm, medan 11-tummaren har en bakbelyst lcd-panel.

Dessutom har Ipad Pro numera stöd för wifi 6e, som utöver snabbare och stabilare uppkoppling också för med sig ett tredje frekvensband (6Ghz).

Foto: Apple
Foto: Apple

Maxar minnet med 2 TB

Att även Ipad Pro blir dyrare förvånar nog ingen. Priset för 11-tumsversionen av surfplattan ligger på 11 995 kronor, med 12,9-tummaren kostar 16 495 kronor. Det kan jämföras med fjolårets modeller, som låg på 9 495 kronor, respektive 12 995 kronor vid lansering. 

Grundmodellen av nya Ipad Pro har 128 GB i lagringsminne, men det kan byggas ut upp till 2 TB. En Ipad Pro med 2 TB i lagringsminne landar dock på hisnande 28 495 kronor.

Foto: Apple
Foto: Apple

Apple TV 4K får HDR10 plus 

I kölvattnet efter nya Ipad och Ipad Pro presenterades även en något uppdaterad modell av Apple TV med stöd för 4K-upplösning. Nyheterna är egentligen inte många.  

Den mest betydande uppdateringen för de allra flesta är att Apples mediamaskin numera klarar av HDR10 plus, en teknik som använder dynamiska metadata för att justera och förbättra bildkvaliteten i varje bildruta i HDRvideo.

Förutom det har nya Apple TV fått ett kraftfullare Bionic A15-chip, och hos fjärrkontrollen Siri remote har lightningkontakten bytts ut mot usb-c.

Ny 128 GB-modell

Maskinen finns i två utföranden med lagringsminne på antingen 64 eller 128 gigabyte. Den senare minneskonfigurationen är ny, tidigare låg taket hos Apple TV 4K på 64 GB. Den nya, dyrare modellen kommer dessutom med gigabit ethernet och mesh-nätverksprotokollet Thread, vilket saknas på 64 GB-varianten. 

Priset för nya Apple TV 4K ligger på 1 995 kronor (64 GB), respektive 2 195 kronor (128 GB).