Krönikor

Ny Tekniks chefredaktör tackar för sig

Susanna Baltscheffsky, Ny Tekniks chefredaktör. Foto: Jörgen Appelgren
Susanna Baltscheffsky, Ny Tekniks chefredaktör. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Ny Tekniks chefredaktör Susanna Baltscheffsky tackar för sig.

Publicerad

I nästan fyra år har jag skrivit ledare i Ny Teknik. Det här blir min sista.

Det har varit fantastiskt roligt att vara chefredaktör för den tidning i Sverige som har den bredaste bevakningen av teknikens frontlinjer. Särskilt nu, i en tid när tekniska framsteg förändrar tillvaron så snabbt. Jag tänker direkt på digitaliseringens påverkan på vår vardag och på näringslivet, men innovationstakten är hög på bred front: förnybara energilösningar, smarta elnät, nya supermaterial som grafen, nya motorlösningar för energisnålare transporter, datorer som är självlärande, maskiner som kommunicerar med varandra, robotar, rymdfärder mot nya mål. Bara för att nämna några av de många spännande områdena.

Under de här åren har andra nyhetsmedier förstått betydelsen av att bevaka teknikutvecklingen, inte minst kring svenska startup-bolag. Men medan de mest fokuserar på personer och finansiering är det Ny Teknik som berättar om själva tekniken. Ny Teknik har länge haft koll på de unga innovationsbolagen genom vår unika 33-lista, som faktiskt firar tioårsjubileum nästa år.

För mig har en röd tråd under åren varit att Ny Teknik ska vara en angelägen tidning, och att kvaliteten på journalistiken ska vara hög. Den ”nya” tidningsdesignen – som redan har funnits i två år – var ett viktigt första steg. Men varje dag jobbar redaktionen idogt med att göra läsningen så attraktiv och lättläst som möjligt, och samtidigt ge teknikdjup. Vi diskuterar ständigt nyhetsvinklar, texter, bilder och grafik för att ni, kära läsare, ska bli nöjda. Jag vet inga läsare som är så hängivna som ni, och delar med er av både beröm och kritik. Det gillar jag!

Och ni bli fler. Med glädje har jag konstaterat de här åren att allt fler läser oss. I den senaste mätningen (Orvesto näringsliv 2015) gick Ny Teknik om Dagens Industri i antal läsare (212 000 per nummer).

Behöver jag säga att det är här de bästa teknikjournalisterna finns? Er kommer jag att sakna mest.

Nu tar min parhäst, redaktionschef Kalle Anrell, över som tf chefredaktör. Det kommer han att göra på allra bästa sätt, det vet jag.

Tack för de här åren och hej då!

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!