Samhälle

Ny Teknik listar årets mest lästa premiumartiklar 2019

Solkraft, smarta algoritmer och den svenska 5g-satsningen är några ämnen som lockat många premiumläsare under 2019.

Publicerad

Boeing införde ”i tysthet” ett system som kopplas till förra årets krasch i Indonesien och tragedin i Etiopien i mars. Så här fungerar det.

Världens största park för termisk solkraft byggs i Förenade Arabemiraten. Den väntas slå flera rekord.

Ny Teknik har besökt Linköpingsföretaget Sectra för att få en inblick i det hemlighetsfulla arbetet bakom några av världens säkraste telefoner.

Svenska Simone Giertz är The Queen of Shitty Robots. Ny Teknik har träffat den världsberömda uppfinnaren, som vill göra tv från rymden.

Svenskarna e-handlar som aldrig förr. Samtidigt kämpar logistikjättarna med att korta hemleveranstiderna. Startupbolagens smarta algoritmer ska ge e-handlarna turboskjuts.

Planerna på fossilfritt stål har hittills mest varit teoretiska. Men om sex år stängs masugnarna i Oxelösund. Det kräver ombyggnader för miljarder.

Men det är först vid extrema temperaturer som det kan bli problematiskt. ”Vid normalt mellansvenskt väder tror jag inte att det kommer att vara något problem”, säger professor Daniel Brandell om elbilsbatteriernas funktion i kyla.

De har fått satelliter att krascha och kärnkraftverk att stänga ner. Morrhår på elektronikkretsar kan ställa till stora problem. Svensk forskning stärker nu teorin om hur de uppstår.

Svenska kraftnät tvingas säga nej när industrier och företag vill öka sin elanvändning. Värst är det i Stockholm, Uppsala, Västerås och Malmö.

Hittills har Gripen E flugit 110 timmar. Under den tiden har ett nytt hastighetsrekord satts och 9g uppnåtts.


Gensaxen Crispr kan ge grönare bränslen och metoder för att bota sjukdomar. Men forskaren Jennifer Doudna oroar sig för backlash.

Utrullningen av 5g är unik. Nu vill svenska industriföretag äga sina egna nät. Det är konkurrens de stora operatörerna inte tycker om.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här