Populärteknik

Ny metod ger billiga led-lampor

Till vänster en släckt lysdiod med ett gult skikt och till höger samma diod när den lyser. Foto: Zhichao Hu
Till vänster en släckt lysdiod med ett gult skikt och till höger samma diod när den lyser. Foto: Zhichao Hu

Ett nytt sätt att tillverka lysdioder med vitt ljus kan sänka priset med 90 procent.

Publicerad

En anledning till att led-lampor idag är tämligen dyra är att de innehåller sällsynta jordartsmetaller som finns i det yttre skikt på lysdiodens hölje. Det är det fosforiscerande skiktet som omvandlar det vanligtvis blå ljuset från lysdioden till ett gul-vitt ljus som krävs för exempelvis inomhusbelysning. En färgnyans som vanliga lysdioder inte kan avge direkt.

Men nu har forskare vid Rutger University i USA utvecklat en metod där det fosforiscerande skiktet kan ersättas med med material som både är mycket billigare och mer hållbara, skriver American Chemical Society. Det består av vanligt förekommande metaller som kombineras med organiska luminiscerande molekyler som när det appliceras på lysdioden ger ett vitt ljus.

Genom att variera metallerna och de organiska beståndsdelarna kan forskarna "ställa in" ett ljus med en färg som upplevs som behaglig av det mänskliga ögat.

Då många materialkombinationer är möjliga använder forskarna datorer som simulerar de olika blandningarna för att hitta rätt ingredienser. När datorn hittat en lovande kandidat går forskarna vidare och testar blandningen experimentellt.

Vissa av de experimenten tyder på att tillverkningskostnaden för dagens led-lampor kan sänkas med upp till 90 procent när man inte behöver använda sällsynta jordartsmetaller i skiktet som ger vitt ljus.

Forskningen har resulterat i flera amerikanska patent och nu undersöks möjligheterna för industriell tillverkning.