Populärteknik

Ny aktivitet i första reaktorn

Scen ur Härmapan
Scen ur Härmapan

Nu ska kärnreaktorn R1 på KTH användas som dansscen. - Jag har valt lokalen för att här ligger vaggan till den kärnteknik som används idag, säger koreograf Anna Källblad. Först ut är föreställningen Härmapan.

Publicerad

I ett gigantiskt bergrum under KTH i Stockholm startades för 54 år sedan R1:an, Sveriges första kärnreaktor. Under de sexton år reaktorn var i bruk användes den för många olika forskningsuppdrag och producerade radioaktiva isotoper för industrin. 1970 stängdes reaktorn trots protester från forskarvärlden och tolv år senare revs den.

Nu är reaktorn i bruk igen – aktivare än på mycket länge. Eller rättare sagt skalet där reaktorn satt.

Studenter på medieteknikprogrammet på KTH har i samarbete med studenter från Luleå tekniska universitet byggt upp en installation för besökare.

25 meter under mark kommer dansföreställningen Härmapan att uppföras med premiär den 3 april.

- Det är en otroligt häftig lokal, och ingen känner till att man forskade på kärnkraft här, mitt i stan, säger Anna Källblad.

Föreställningen kommer att pågå under två veckor efter premiären och spelas sammanlagt nio gånger. Det är Moderna Dansteatern som arrangerar föreställningen Härmapan, som handlar om livet i den här isolerade kapseln.

- Det känns som man befinner sig i ett bisarrt skyddsrum, det är helt tyst, säger Anna Källblad som tillsammans med designgruppen Uglycute skapat Härmapan.