Digitalisering

Nvidia satsar på grafikkort för kryptovaluta

Nvidias nya Geforce-grafikkort kommer fungera sämre för utvinning av kryptovaluta, för att minska underskottet. Foto: Nvidia/TT
Nvidias nya Geforce-grafikkort kommer fungera sämre för utvinning av kryptovaluta, för att minska underskottet. Foto: Nvidia/TT

Grafikkortstillverkaren Nvidia börjar med speciella chip för personer som vill utvinna kryptovaluta, för att mota bristen på grafikkort. Samtidigt stryper man kapaciteten för dem som använder spelanpassade grafikkort för att skapa digitala pengar.

Publicerad

Fysiskt avståndstagande och restriktioner har gjort att många velat köpa nya grafikkort till sina speldatorer. Men liksom den nya generationens tv-spelskonsoler, har efterfrågan varit så stor att de nya, kraftiga grafikkorten varit svåra att få tag på.

Ytterligare en orsak till bristen är att så kallade miners – personer som använder datorkraft för att göra komplicerade uträkningar för att på så vis utvinna kryptovaluta – har lagt beslag på korten.

Nvidias grafikkort i Geforce-serien går nämligen att programmera om för att använda av professionella utvinnare av kryptovaluta som Ethereum.

Kapaciteten stryps

Amerikanska Nvidia, som passerat Intel och AMD som högst värderade halvledartillverkaren, har tjänat gott på det.

Enligt finanschefen Colette Kress har utvinning av kryptovaluta bidragit med mellan 100 miljoner och 300 miljoner till Nvidias försäljning under det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

Samtidigt konstaterar bolaget att de främst är ett företag för spelare, och att grafikkorten också är anpassade för just spelare. De utvinnare som använder grafikkorten drar inte nytta av mycket av den funktionalitet som sätts in i korten.

Förra veckan meddelade bolaget att man stryper kapaciteten för utvinning med 50 procent i senaste modellen Geforce RTX 3060, genom att drivrutinerna upptäcker vissa delar i utvinningsalgoritmen.

Aktien stiger

I stället släpper Nvidia en serie grafikchip som saknar videoutgångar och som drar mindre ström, speciellt anpassade för just miners. De nya chipen, kallade CMP, väntas sälja för 50 miljoner dollar under första räkenskapsåret, enligt Reuters.

"De uppnår inte specifikationerna som krävs för en Geforce-kort och därför påverkar det inte tillgången på Geforce-kort till spelare", skriver Nvidia.

Förhoppningen är därmed att spelare ska kunna köpa grafikkorten, men att Nvidia ändå ska kunna slå mynt av kryptovalutautvinnare.

Fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret, som tog slut 31 januari, innebar en rekordomsättning på 5 miljarder dollar. Nvidia räknar med att omsättningen ökar till 5,3 miljarder dollar under innevarande kvartal, högre än analytikernas bedömning på 4,82 miljarder. Aktien steg med 3 procent i efterhandeln.