Digitalisering
Nu träder Sveriges Bill Gates fram
Samma år som Microsoft grundades föddes ett geni i Örebro. 20 år senare, när Windows 95 släpptes, började Daniel Arthursson jobba på sitt eget systemprogram. Nu är det strax klart och Sverige är på väg att få sin egen Bill Gates.
Bakom en oansenlig plåtdörr i källaren till ett vanligt hyreshus i Linköping finns ett företag som tänker förändra it-världen.
- Snarare vrida den rätt, säger Daniel Arthursson, vd och någon typ av geni.
Daniel och hans 10 medarbetare har en idé och en teknik med potential att skaka om mjukvarujättarna mer än vad Linux har gjort.
Säger de.
- Problemet med datorer nuförtiden är att operativsystem och program är för dåliga. Man har bara byggt vidare på det gamla, och de har blivit större och större. Resultatet är att dagens kraftfulla datorer snarast går långsammare än vad datorerna gjorde för tjugo år sedan. Det är det vi har gjort något åt, säger Daniel Arthursson.
Det är klart att man undrar om det är på riktigt.Här är en ung man, uppenbarligen mycket begåvad, och presenterar en idé som verkar lysande. Ett minimalt operativsystem och små lätta program som är immuna mot virus och tankas hem blixtsnabbt över internet och hanteras lika blixtsnabbt av din dator. Allt är i princip gratis, och så här fungerar det - han visar på sin dator.
- Operativsystemet tar tre sekunder att ladda ner. Programmen går ännu fortare. Allt finns att tanka hem från vår server, och det är också där du sparar dina dokument. Vi har gjort programmen med byggklossar i XML, och byggklossarna finns också att hämta på vår server. De användare som vill kan själva lätt bygga ihop dem till egna program. Det hela är så snålt programmerat att det inte behövs jättestor bandbredd eller stora serverhallar, säger han.
Även om det fungerar, varför ska man släppa taget om Windows och OSX och Word och Excel och allt som finns idag och i stället tanka ner något litet från Linköping?
- Det är gratis och du kan göra det i stället för att uppgradera ditt gamla program för dyra pengar eller köpa en ny dator, säger Daniel Arthursson. Och det fungerar mycket bättre. Det enda som behövs är en webbläsare, det gör att man kan använda det på enkla och billiga datorer till exempel i tredje världen.
Jag funderar över hur många fantastiska program och datorsystem jag har sett sedan 1980-talet. Definitivt tvåsiffrigt. Och hur många av dem har sedan fungerat bra när man kopplat in fler datorer, i nätverk och över Internet? Definitivt enstaka. Men ett av dem heter Windows och det är det som gör att man aldrig vet. Det kan vara på riktigt.
Daniel Arthursson är vd i företaget Xcerion.Han har programmerat datorer sedan han som tioåring nappade på en kurs i Basic på fritidsgården i Arboga. Då var det Amiga som gällde, processorer på 7Mhz krävde optimalt skrivna program. Han blev fascinerad av att kunna styra det som hände i datorn. Mer och mer. Tillbringade nätterna framför skärmen, skrev nyttoprogram och demos. Dataspel däremot tråkade ut honom. På meritlistan finns även ett tidigt e-postprogram till BBSer, bulletin board system, modemuppkopplade datorer som var en primitiv föregångare till internet.
Under tiden handlade han privat med datorer, köpte och sålde tills han nådde sitt mål: En fullutrustad Amiga 4000, som då kostade 160 000 kronor. Som 17-åring hyrde han tillsammans med några kompisar hela Örebromässan och ordnade en datakonferens för 800 personer.
- Ett par som jobbar på vårt företag nu var med på den mässan, säger han.
Någonstans mitt i gymnasiet slutade hanleka med datorn på nätterna och började plugga i stället. Ungefär samtidigt tvingade en olycka den vänsterhänte Daniel Arthursson att skriva även med höger hand. Vänster hand var skadad och obrukbar under en period.
- När jag skrev med "fel" hand hände något med hjärnan så jag nu kan göra flera saker samtidigt. Det verkar som om höger och vänster hjärnhalva jobbar parallellt. På universitetet kunde jag läsa en bok i ett ämne och lyssna på en föreläsning i ett annat. Jag läste 400 universitetspoäng på fyra år: dataingenjör, ekonomi, beteendevetenskap, berättar han.
Normal studietakt i helfart är 40 poäng om året. Kurser på 100 poäng per år låter osannolikt, så jag kollar uppgiften med Linköpings universitet. Två dagar senare kommer ett tjockt registerutdrag där allt finns med. Många tentor har höga betyg.
Daniel Arthursson är född 1975,samma år som Bill Gates och Paul Allen grundade Microsoft. Unga män med idéer. Alla var de runt 20 år när de fick sin stora idé.
- Det här som vi nu har gjort i Xcerion, det har jag tänkt på sedan 1994, när jag började plugga på Linköpings tekniska högskola. Datorerna och programmen var egentligen bäst när jag började, på 1980-talet. Sedan såg jag att det bara blev sämre. Trots att datorerna blev kraftfullare gick programmen tyngre och tyngre. Jag jobbade extra som lektionsassistent i programmering och såg att många som tyckte det var kul att bygga datorprogram hade svårt för att omsätta det till programkod. Så jag tänkte att det måste finnas ett bättre sätt.
Han började jobba med ett eget programspråksom låg mycket nära det som senare kom att heta XML, och startade 1996 sitt första företag kring XML-tillämpningar. Men det var inte nog. Idén om det enkla internetbaserade operativsystemet fanns där, och 2001 startade han Xcerion och fick snart med sig ett gäng likasinnade.
Vilka då?
Här blir han hemlig igen. Jag får bara träffa Jonas Thörnholm, som är ekonomichef och en av Xcerions affärsutvecklare. Det enda han berättar är att en av de bästa utvecklarna är kvinna. Bild på personalen är inte ok.
- Jag vågar inte visa upp vilka anställda vi har, säger han. Vi har redan fått en del erbjudanden från stora bolag och jag är rädd för att de ska köpa över vårt folk. Varje person som har utvecklat operativsystemet har varit extremt viktig för att nå dit där vi är idag. Systemet hade inte blivit så bra om vi inte varit ett sådant team.
Det låter som om det är ett gäng entusiastiska datanördar, men det förnekar han bestämt.
- Datorer är bara en aspekt på livet. Jag vill ha professionella människor med ett professionellt förhållande till jobbet. De ska ha balans i livet och jobba normala arbetstider, många har familj och barn. Det är bara viktigt att de är bra på att kommunicera och fattar vår kodstandard.
Kodstandard?
- Jag försöker hitta en hantverksstolthet i programmering.
Man ska se kod som konst. Kod är ett sätt att uttrycka sig. Det finns vacker kod och ful kod. Ju vackrare kod, desto snabbare och enklare program. Kod ska vara vacker, och det får gärna ta lite längre tid att skapa.
Själva operativsystemet har tagit mer än 60 manår att få till. Ett tiotal programmerare har jobbat med det sedan 2001. Det är omskrivet flera gånger för att få ner det i storlek.
- Vid två eller tre tillfällen trodde vi att det var kört, vi trodde aldrig att vi skulle få ihop det. Det har tagit veckor och månader vid varje tillfälle. Stora delar av de här åren har vi fått försörja oss på andra jobb samtidigt som vi jobbat med företaget.
Nu är det ett passerat stadium. Riskkapitalbolaget Northzone har satsat 75 miljoner i Xcerion.
- Det betyder att vi kan flytta till bättre lokaler och anställa folk för att göra klart de första applikationerna, säger Daniel Arthursson. Det blir en typ av officepaket, ordbehandlare, kalkylark och presentationsverktyg. Vi ska snart vara 25 anställda.
Jörgen Bladh från Northzone är med under delar av intervjun, och det märks verkligen att han tror på det hela. Northzone är nu delägare, liksom alla som varit anställda de första sex åren. Bland delägarna finns också Lou Perazzoli, en av arkitekterna bakom Windows NT, och John Connors, Microsofts förre finanschef. Det är viktigt att ha med tunga namn, för nu väntar mötet med marknaden.
- Det viktigaste för att lyckas är att det blir många användare, och det är därför det ska vara gratis. Vi vill nå ut via det goda exemplet, powerbloggers, early adopters och utvecklare. Inte via traditionell marknadsföring, säger han.
Det hela ska finansieras genom reklam, en annonsplats i ena hörnet av skärmbilden. Eller en liten avgift om man vill slippa reklam.
- Idén är att vi erbjuder det här verktyget till programutvecklare i hela världen och de skriver sina program och lägger in dem på vår server så våra användare kan ta del av dem gratis. Det finns 14,5 miljoner programutvecklare i världen idag. Får vi några hundra att nappa på att skriva program för vårt operativsystem är det fantastiskt.
Daniel Arthurssons lanseringsplan är den vanliga bland webbföretag som vill upp i spåren på Google och Skype. Gå ut gratis, nå många, finansiera med en liten annons.
Vad är då den våta drömmen? Gå ut hårt, bli uppköpt för tio miljarder och börja komponera musik?
- Det viktiga är att vi når en viss storlek först, så att vi inte går att lägga ner. Det handlar också om att göra något för världen.
Under veckorna efter vårt samtal låter hans sig intervjuas i en rad datortidningar, främst i Sverige och USA. På fritiden läser han läroböcker i psykologi och gör musik. Kollar man Xcerion på Google får man 112 000 träffar. Kollar man "Daniel Arthursson" får man 1620. Det är redan en del människor som tror på honom.