Samhälle

Nu ska hushållen rusta sig för kris

Foto: Thomas Henrikson
Foto: Thomas Henrikson
Christina Andersson, ansvarig för Krisberedskapsveckan på MSB.
Christina Andersson, ansvarig för Krisberedskapsveckan på MSB.

Om elen slås ut, kommunikationer inte fungerar och varorna tar slut i butiken måste medborgarna vara beredda. Nu startar MSB kampanj för att upplysa hushållen.

Publicerad

Hur ska du kontakta dina anhöriga om du inte kan ladda mobiltelefonen som vanligt? Kan du ordna mat och vatten vid ett nödläge? Det här är frågor som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill upplysa om i kampanjen Krisberedskapsveckan, som just nu pågår i hela landet.

– Syftet med veckan är att få människor att reflektera över hur man hanterar sin vardag om samhällets service och tjänster inte fungerar som vi är vana vid. Hur hanterar man sitt behov av mat, värme, vatten och kommunikation vid till exempel ett större elavbrott?, säger Christina Andersson, ansvarig för Krisberedskapsveckan på MSB.

Kampanjen ska hjälpa kommuner att kommunicera och utbilda sina invånare om hur de kan förbereda sig inför en nödsituation.

Hushåll rekommenderas att ha förnödenheter så att de kan klara sig på egen hand i 72 timmar.

– Det betyder inte att hjälpen kommer inom 72 timmar, det ligger i sakens natur att vid en krissituation kan man inte veta det, säger Christina Andersson.

Skulle stora delar av landet stå utan elförsörjning skulle det få konsekvenser för många olika delar av samhället.

– Vi lever i ett modernt och högteknologiskt samhälle, och vi är extremt beroende av elförsörjning. Efter bara några dagar utan el är det mycket som inte fungerar, säger Christina Andersson.

Hon tar upp exempel som att kortbetalningar inte kommer att fungera, kranvatten sluta pumpas och toaletter inte längre gå att spola.

– Det får en rad konsekvenser för vår vardag som många inte tänker på.

Vad gäller tekniska förberedelser lyfter Christina Andersson vikten av att kunna kommunicera, både med anhöriga och för att kunna få information.

– Det gäller att man har tänkt över: 'Hur får jag kontakt med mina anhöriga om elen är borta? Hur laddar jag min mobil?'. Det finns ju en rad olika laddningsmöjligheter med solceller eller vevar.

– Man behöver också möjligheten att ta in information från myndigheter under en kris. Man kan sätta sig i bilen och lyssna på bilradion, eller ha en batteridriven radio hemma. Lokalkanalerna är beredskapskanaler och ska sända information.

Ett annat tips är att ha viktiga telefonnummer nedskrivna på papper, så att man inte är beroende av att få igång just sin egen mobiltelefon för att kunna ringa de man behöver.

– Ju bättre förbered man själv är, desto mer av en resurs blir man, då kommer man ha bättre möjligheter att hjälpa andra människor, säger Christina Andersson.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!