Digitalisering

Nu öppnar Microsoft sin spelstreaming för alla

Minecraft Dungeons. Foto: Microsoft
Minecraft Dungeons. Foto: Microsoft

Med start 15 september kan du streama spel till en Android-enhet via Game Pass, Microsofts prenumerationstjänst för Xbox- och pc-spel.

Publicerad

Med 10 miljoner prenumeranter har Game Pass på förhållandevis kort tid blivit en populär plattform för tv- och datorspel. För en fast månadskostnad kan den med en Xbox One eller pc ta del av uppemot 250 titlar. Användaren är fri att ladda ner så många titlar den vill, förutsatt att användaren har den lagringskapacitet som krävs.

Parallellt med Game Pass har Microsoft på vissa marknader, däribland Sverige, lanserat en betaversion av Project Xcloud, som är arbetsnamnet på deras plattform för streaming av spel. Ny Teknik har testat Xcloud och våra intryck kan du ta del av här.

Nu ska Project Xcloud införlivas i Game Pass, och från mitten av september kommer 100 titlar att vara tillgängliga för streaming. Microsoft har inte offentliggjort den kompletta listan över vilka spel som fungerar med Game Pass-streaming, men några av dem är Minecraft Dungeons, Grounded, Forza Horizon 4, Gears 5 och The Outer Worlds.

Sverige bland de första länderna

Sverige tillhör de länder som får streaming med Game Pass 15 september. Men det krävs att man prenumerar på Game Pass Ultimate, det dyraste paketet bland de som står till buds. Det kostar 135 kronor per månad.

Dessvärre är det också så att streaming med Game Pass till en början bara fungerar med Android-enheter (smarttelefoner eller surfplattor).

Senare i år släpper Microsoft sin nya kraftfulla konsol, Xbox Series X. För tillfället streamas spelen från specialbyggda versioner av instegsmodellen Xbox One S som huserar i företagets Azure-moln, men det är troligt att dessa undan för undan kommer att ersättas med Series X-hårdvara.