Digitalisering

Nu blir Googles röstassistent tio gånger snabbare

Google Assistant får turbofart. Genom att ta hand om alla beräkningar lokalt på mobilen har Google kunnat göra sin digitala hjälpreda betydligt snabbare. Foto: Google
Google Assistant får turbofart. Genom att ta hand om alla beräkningar lokalt på mobilen har Google kunnat göra sin digitala hjälpreda betydligt snabbare. Foto: Google

En digital hjälpreda är avsevärt snabbare och smartare än tidigare. Det är resultatet när Google Assistant klipper navelsträngen till internet.

Googles stora uppdatering av sin smarta digitala assistent är förmodligen den nyhet som har fått störst uppmärksamhet hittills på Googles årliga utvecklarkonferens I/O, som öppnade i går tisdag.

Google Assistant lanserades ursprungligen 2016, och är en vidareutveckling av sökjättens tidigare virtuella hjälpreda, Google Now. I och med den nya uppdateringen av systemet har Google tagit ett viktigt steg framåt när det gäller databearbetning. Genom att skära bort 100 gigabyte i olika beräkningsprocesser har Google gjort det möjligt att köra Assistant lokalt på en smart mobiltelefon.

Varför är det viktigt? Det korta svaret är: snabbhet.

Flyttar beräkningarna från molnet – till din mobil

Tidigare har en betydande del av detta beräkningsarbete utförts i molnet. Varje gång du har ställt en fråga eller gett Google Assistant ett kommando, måste dessa data skickas till Googles molnserver för bearbetning innan ett svar kan levereras tillbaka till din mobil.

Att databearbetningen nu kan utföras direkt på din enhet beror framför allt på två saker. Dels har stora framsteg gjorts inom maskinlärning, neurala nätverk och språkteknologi (på engelska natural language processing, nlp), dels är många av dagens flaggskeppmobiler utrustade med systemchip som har dedikerade ai-kretsar.

Resultatet av denna utveckling att Google Assistant har fått turbofart.

Enligt sökjätten är den uppdaterade assistenten tio gånger snabbare än tidigare. Detta märktes tydligt under den demonstration som Google höll under tisdagskvällen. Bland annat kan Google Assistent uppfatta och hantera flera olika kommandon i snabb följd, vilket gör det möjligt att kvickt växla mellan appar med hjälp av rösten.

Googles ai-assistent kan ge tips på mejl-svar

Den smarta assistentens användningsområde har också breddats. Istället för att i princip bara kunna hantera enklare uppgifter, som att ställa in ett alarm, kan systemet nu bland annat komma med förslag på hur användarna ska svara på sms och e-postmeddelanden - vilket inkluderar tips på hur mejlens ämnesrad ska formuleras - samt automatiskt bifoga bilder i utgående meddelanden.

Ett nytt körläge, ej att förväxla med Android Auto, ska göra det mer säkert att fortsätta använda Google Assistant även när du sitter bakom ratten. Assistenten har också fått en mer personlig touch, och uppges kunna förstå och svara frågor som ”vad blir det för väder hos mamma i helgen?”.

Oklart när Googles nya assistent släpps

Det uppdaterade Google Assistant-systemet ska rullas ut till ”nya Pixel-telefoner någon gång under året”, utlovar Google. Men vilka av dessa nya funktioner som även kommer att nå svenska användare, och när i så fall, är oklart i nuläget.