Digitalisering

Nu används över en exaflops för att kartlägga coronaviruset

Nu ar det distribuerade datornätverket Folding@home passerat den magiska exaflops-gränsen. Foto: Skärmdump

Nätverket Folding@home har nått en ny milstolpe. Över en miljon användare har anslutit sig och bidrar tillsammans med långt över en exaflops i beräkningskapacitet.

Publicerad

Det distribuerade datornätverket Folding@home har passerat den magiska exaflops-gränsen. Det betyder att nätverket nu kan genomföra över en triljon flyttalsoperationer i sekunden.

Sedan början på mars fokuserar nätverket, som drivs av en grupp forskare vid Standford, på att kartlägga proteinerna i det nya coronaviruset sars-cov-2. Något som kan vara till nytta för forskare som ska utveckla vaccin eller botemedel.

Nätverket består av både företag och privatpersoner som ansluter sina datorer. Varje ansluten enhet tilldelas sin egen arbetsbörda och rapporterar sedan in resultatet.

Sedan fokus skiftade till coronaviruset har över en miljon nya enheter kopplats upp mot Folding@home. Bland dem finns svenska bolag som Telenor Sverige, Elgiganten och Ubisoft Massive, och internationella teknikjättar som Nvidia och Oracle.

Sammantaget har datornätverket nu en kraft som överstiger de 25 mest kraftfulla superdatorerna i världen. Som en jämförelse har världens snabbaste superdator Summit en topprestanda på kring 200 petaflops, en femtedels exaflops.

Så hjälper du Folding@home

Alla som vill kan delta i Folding@home-projektet. Allt som krävs är att ladda ner ett datorprogram som kopplar upp dig mot nätverket.

Sedan tilldelas din enhet en liten, lagom stor uppgift. En ”work unit” som datorn plöjer igenom för att sedan rapportera in resultatet till nätverket.

Det tar inte mer än en kvart att komma igång och börja veckla ut protein.