Samhälle

Norskt nederlag för oljekritiskt parti

Ett nederlag för Miljøpartiet De Grønne. Men inte nödvändigtvis en seger för den norska oljeindustrin. Det är en möjlig tolkning av det norska stortingsvalet.

Publicerad

Med 89 mandat gav det norska folket sin konservativa regering nytt förtroende. Den av Arbeiderpartiet ledda oppositionen lyckades bara samla ihop 80 mandat.

Valnederlaget hör samman med att Arbeiderpartiet gjorde sitt sämsta val på 16 år, samt att Miljøpartiet, trots stor optimism på valdagen, bara lyckades skrapa ihop 3,3 procent av rösterna. Deras löften om en betydligt striktare oljepolitik räckte inte hela vägen.

Men även om konservativa Høyre och främlingsfientliga Fremskrittspartiet återigen får bilda regering så sker det den här gången med stöd av uppstickarna Venstre och Kristelig Folkeparti. Båda lär ställa krav på att Norge gör sig mindre beroende av landets tillgångar på olja och gas.

Läs mer:

Rörelsen mot en fossilfri framtid var en av de stora valfrågorna i Norge. Fremskrittspartiet har lovat att de ska "vrida ur varenda droppe" olja Norge förfogar över.

Høyre, däremot, erkänner i sitt partiprogram att landet inte har råd att förlita sig på en naturtillgång som inte är kompatibel med det internationella samfundets utsläppsmål. "Norge behöver en bredare ekonomisk bas", skriver de, och tillägger att "vi står inför ett skifte till en grön ekonomi".