Populärteknik
Nordkoreas kärnvapentest gjorde berget en halv meter lägre

Efter att Nordkorea genomförde ett underjordstest av kärnvapen inne i ett berg förändrades formen på berget.
Det är i en studie av Nanyang tekniska universitet i Singapore som förändringarna av berget Mantap har studerats efter Nordkoreas underjordstester av kärnvapen. Studien som har publicerats i Science Magazine konstaterar att berget har sjunkit en halv meter och expanderat 3,5 meter i storlek.
Testet av vätebomben skedde i september 2017 och gav ett seismografiskt utslag på 6.3 i området, skriver Science alert. Just seismologiska studier har varit ett av de primära sätten att undersöka kärnvapentester av ett land som Nordkorea där information är knapphändig. I denna studie har forskargruppen dock också använt sig av bilder tagna från rymden, för att kunna genomföra tydligare geologiska undersökningar av området.
Tekniken som de har använt kallas SAR (Synthetic Aperture Radar) som bygger på en satellits rörelser över ett område. Satelliten mäter flera punkter, för att sedan bygga en detaljerad 3d-bild av landskapet.
På så sätt har forskargruppen skapat en före- och efterkarta av hur kärnvapentesterna har förändrat berget Mantap. Och bilderna talar sitt tydliga språk. Berget har efter det senaste underjordstestet sjunkit ihop och samtidigt expanderat på bredden. Enligt forskarna kan detta bero på det så kallade ”trött berg-syndromet", vilket kan ha uppstått efter upprepade explosioner som i sin tur har skapat sprickor och försvagat bergets struktur.
Teng Wang är forskningsledare för studien och berättar att ”detta är första gången en komplett tredimensionell ytförändring som är kopplad till underjordstester av kärnvapen är presenterad för allmänheten”.