Digitalisering

Nio synliga deltagare samtidigt i Microsoft Teams

En liten gul handikon indikerar att deltagaren vill få ordet. Foto: Microsoft
En liten gul handikon indikerar att deltagaren vill få ordet. Foto: Microsoft

Det är en funktion som efterfrågats av tusentals användare. Nu kommer Microsoft äntligen med en uppdatering.

Publicerad

2020-04-15: Fler synliga deltagare på samma gång

Till skillnad från Zoom och Google Hangouts tillåter Microsoft Teams bara fyra synliga deltagare samtidigt under videosamtal. Det är en brist som fått mycket uppmärksamhet i samband med coronapandemin: numera är det vanligt med långt fler än fyra mötesdeltagare.

Nu har Microsoft lovat att fixa det. Via sitt twitterkonto skriver Teams-divisionen att en kommande uppdatering ska tillåta nio synliga deltagare samtidigt. Rish Tandon, en chef på Microsoft Teams, adderar på Twitter att det bara är början. ”Vi kommer inte att ge oss förrän våra användare kan se alla deltagare samtidigt. Massor av innovation på gång!”

2020-03-30: Teams-videosamtal i Slack

Slack och Microsoft Teams må vara ärkerivaler i kampen om företagsanvändarna, men helt isolerade behöver plattformarna inte vara för det. Slack jobbar just nu på en funktion för att integrera videosamtal från Microsoft Teams i tjänsten, rapporterar CNBC.
Det är oklart när tjänsten släpps och exakt hur den kommer att fungera. Men sedan tidigare har Slack gjort det möjligt att integrera ett antal andra Microsoft-verktyg som OneDrive, Sharepoint och Outlook.

2020-03-20: Barnskrik filtreras bort

Mitt under pågående pandemi fyller Microsoft Teams tre år. Och det betyder inte bara tre ljus på tårtan, utan också att samarbetsverktyget får en rad nya funktioner.

* Filtrering av bakgrundsljud. Med artificiell intelligens ska barnskrik, högljudda mellanchefer i andra änden av korridoren och till och med – något Microsoft gjort ett nummer av – prassel från chipspåsar sorteras bort. De videor som visats av den nya funktionen verkar lovande, men Ny Teknik har inte hunnit testa än.

* Handuppräckning. I coronatider består av Teams-möten av fler deltagare på distans än vanligt och det är lätt att många vill säga saker samtidigt. Nu kan dock deltagare med ett knapptryck begära att få ordet varpå en liten gul handikon visas.

* Popup-fönster för separata chattar. Istället för att växla mellan konversationer och/eller pågående videosamtal kan användaren lägga Teams-fönster bredvid varandra för en enklare överblick.

Microsoft har listat fler Teams-nyheter på sin blogg.

Efterfrågan på konferensteknik och verktyg har skjutit i höjden sedan viruset började spridas. Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft i Sverige, säger att ”användningen av Teams ökat dramatiskt”. Det är ingen överdrift. På en vecka, mellan 11 och 18 mars, ökade Teams med 12 miljoner dagliga användare, från 32 till 44 miljoner.