Populärteknik

Netflix släpper dokumentär om Cambridge Analytica

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Hur gick det egentligen till när det brittiska dataanalysföretaget Cambridge Analytica fick tillgång till persondata från över 50 miljoner Facebook-användare? Och hur användes insamlad data för att påverka individers politiska uppfattningar. Svaren finns i Netflix dokumentär The Great Hack.

Publicerad

Den 16 mars förra året avslöjade New York Times och The Observer att det att det brittiska dataanalysföretaget Cambridge Analytica har stulit persondata från över 50 miljoner Facebook-användare. Den insamlade informationen låg sedan till grund för en stödkampanj för Donald Trump i presidentvalet 2016.

Nu kommer dokumentären The Great Hack som tar oss bakom kulisserna i den uppmärksammade skandalen. En skandal som bland annat tvingade Facebooks vd Mark Zuckerberg att frågas ut av senaten i USA i nästan fem timmar. Zuckerberg, märkbart nervös under utfrågningen, medger sitt ansvar för att data från miljontals människor har använts utan tillstånd.

Fake news

I dokumentären får tittaren en genomgång av hur sociala medier manipulerar samhället och individer på ett sätt som få förstår. Framför allt visar filmen på hur data används för att sprida falska nyheter, så kallade fake news, i syfte att påverka mottagaren i en viss riktning.

The Great Hack finns att se på Netflix från och med i dag 24 juli. Dokumentären är skapad av Karim Amer och Jehane Noujaim. Det äkta paret har bland annat varit Oscarsnominerade för sin dokumentär The Square som skildrar händelserna under den arabiska våren.