Digitalisering

Neonode tar plats i Sonys nya läsplattor

Sony Daily Reader med 3g (klicka på bilderna).
Sony Daily Reader med 3g (klicka på bilderna).
Touch Edition
Touch Edition
Pocket Edition
Pocket Edition

När Sony nu lanserar nya versioner av tre läsplattor är det svenska Neonode som står för pekskärmstekniken. För Neonode är affären en revansch efter misslyckandet med de egna mobilerna.

Publicerad

Sony skriver i ett pressmeddelande att de nya läsarna är först på marknaden med Neonodes pekskärmsteknik.

Tekniken som kallas Zforce är baserad på fina strålar med infrarött ljus som löper i ett rutmönster strax ovanför skärmens yta.

Fördelen är enligt Neonode att den inte kräver något lager av glas eller plast ovanpå skärmen. Ebokläsare som siktar på hög skärpa och kontrast slipper därmed ett skikt som stör ljuset.

Hög kontrast och skärpa är också den främsta styrkan med de långsamma gråskaleskärmarna från amerikanska Eink som Sony, Amazon och flera andra tillverkare använder i sina läsplattor.

Enligt Neonode tillåter tekniken samtidigt allt som annan pekskärmsteknik klarar – penninmatning, multi-touch, sveprörelser med mera – och är ändå strömsnålare.

Det är läsplattorna Reader Pocket Edition, Touch Edition samt Daily Edition som nu kommer i nya versioner från Sony, samtliga den här gången med pekskärm.

Pocket Edition, Prs-350, har en femtumsskärm, minne på två gigabyte och kostar omkring 1.300 kronor i USA.

Touch Edition, Prs-650, har en skärm på sex tum, plats för minneskort utöver internt minne på två gigabyte och kostar omkring 1.700 kronor.

Daily Edition, Prs-950, med sjutumsskärm säljs endast i USA och har inbyggd uppkoppling med 3g via AT&T, liksom Amazons Kindle.

Nytt är att den även är försedd med wifi. Priset ligger runt 2.200 kronor.

Användare kan handla böcker på Sonys Reader Store, med omkring 1,2 miljoner titlar i USA, samt ett visst utbud av tidningar och tidskrifter.

Kopplat till läsarna finns även program för Mac, Windows samt Iphone och mobiler med Android, med läsande som kan synkroniseras med läsplattorna.

Svenska Neonode som lanserade en uppmärksammad mobiltelefon 2002 gick i konkurs 2008.

Bolaget återuppstod som Neonode Technologies med sikte på att licensiera sin egenutvecklade pekskärmsteknik.