Populärteknik

Navigera inomhus med mobilen

En ny allians där stora mobiltillverkare ingår ska utveckla standardlösningar för mobil positionering inomhus.

Publicerad

GPS är idag synonymt med positionering och navigation. Tekniken finns inbyggd i allt från billiga kameror och mobiler till flygplan och stora skepp.

Men den fungerar inte inomhus.

Därför har 22 teknikföretag med Nokia, Samsung och Sony i spetsen gått samman i In-Location Alliance för att utveckla gemensamma lösningar för inomhusnavigation med hjälp av bland annat mobiler.

Tanken är att nya lösningar ska göra det lätt att hitta toaletten på flygplatsen, specialaffären i köpcentret och eftersökta varor i mataffären.

Teknikerna som ska användas är främst Bluetooth 4.0 och Wifi. Både i nuvarande och i framtida versioner.

Enligt Nokia kan exempelvis noggrannheten för positionering i Bluetooth förbättras från en meter till 20 cm.

Alliansen ska bland annat utveckla öppna protokoll och gränssnitt och hoppas kunna påbörja tester redan i år. 2013 beräknas sedan de första mobilerna med den nya tekniken dyka upp.

En utgångspunkt i arbetet är att systemet ska erbjuda stor noggrannhet, ha låga effektkrav, vara billigt, lättanvänt och enkelt att implementera.

Av de företag som inte finns med i samarbetet märks främst Google som utvecklar egen teknik för inomhusnavigering i sin karttjänst Google Maps. Microsoft som i sin karttjänst Bing nyligen integrerat inomhuskartor deltar inte heller.