Populärteknik

Nasa ska krocka en asteroid

Med en fart på 22 000 km/h ska en satellit krocka med en asteroid och förändra dess bana. Foto: Nasa & ESA
Med en fart på 22 000 km/h ska en satellit krocka med en asteroid och förändra dess bana. Foto: Nasa & ESA
2022 ska Nasa och Esa försöka krocka en satellit med en astereoid. Foto: ESA
2022 ska Nasa och Esa försöka krocka en satellit med en astereoid. Foto: ESA

Den europeiska rymdstyrelsen ska tillsamman med Nasa skicka satelliter till en asteroid och förändra dess bana via en kraschlandning.

Publicerad

För att förhindra att asteroider krockar med jorden studerar forskare olika sätt att flytta eller förstöra de stora stenklumparna som färdas i solsystemet.

En tänkbar metod är att sända upp en rymdfarkost som krockar med en annalkande asteroid och förändra dess bana så den inte träffar jorden.

För att ta reda på vad som krävs för en sådan kollission utvecklar Nasa och den europeiska rymdstyrelsen ESA två parallella projekt inom satsningen Asteroid Impact & Deflection Assessment, AIDA, som ska kunna genomföras 2022. Målet är en 170 meter stor asterodid som likt en måne kretsar kring den 750 meter långa asteroiden Didymos och därför fått namnet Didymoon.

I ESA:s projekt som nyligen drogs igång och heter Asteroid Impact Mission, AIM, ska en satellit sändas iväg till Didymoon för att utforska dess yta och sammansättning. Den data som samlas in ska sedan via laserkommunikation skickas till jorden för analys, skriver Discovery.

Resultaten av analysen blir vägledande för Nasas projekt Double Asteroid Redirection Test, DART. Det går ut på att skicka ytterligare en satellit till Didymoon och krocka med den i en fart på 22 000 km/h. Den smällen ska vara tillräcklig för att ändra asteroidmånens bana och ge information om vilka krafter som behövs för att i framtiden kunna flytta mycket större asteroider som hotar jorden.