Populärteknik

Nasa-medarbetare utforskar planeten Mars hemifrån

Trots coronaviruspandemin är Curiosity på Mars lika vetenskapligt produktiv som vanligt. Foto: Nasa
Trots coronaviruspandemin är Curiosity på Mars lika vetenskapligt produktiv som vanligt. Foto: Nasa

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasas Curiosity-team jobbar numera hemifrån. Omgivna av skällande hundar, närvarande familj och andra vardagsbestyr fortsätter de att utforska planeten Mars.

Publicerad

Videosamtal och chattar präglar nu även jobbet för det team som utforskar Mars med hjälp av den fjärrstyrda farkosten Curiosity, meddelar Nasa.

Headset, skärmar och annan nödvändig utrustning har flyttats från teamets arbetsplats i södra Kalifornien till medarbetarnas hem. Däremot har man tvingats byta ut avancerade glasögon, som gör det möjligt att se 3D-bilder från Mars och navigera i landskapet, till enkla rödblå 3D-glasögon för att operatörerna ska kunna se bilderna på sina bärbara datorer. Teamets vanliga glasögon kräver nämligen avancerade grafikkort och datorer med hög prestanda.

Vanligtvis jobbar arbetsgruppen tillsammans med ett stort antal forskare för att bestämma hur Mars-rovern ska styras och vilket vetenskapligt material som ska samlas in. Det här samarbetet koordineras normalt från den gemensamma basen. Nu måste kommunikationen, som sker genom videokonferenser och chattmeddelanden, säkerställas noggrant för att inga glapp ska uppstå i förståelsen mellan forskare och ingenjörer. Det medför att den dagliga planeringen tar något längre tid än normalt.

Trots viruspandemi och distansarbete är Curiosity lika vetenskapligt produktiv som vanligt.

− Det här är ett skolboksexempel på hur Nasa fungerar. Vi står inför ett problem och vi tar reda på hur saker kan fungera. Marsexpeditionen står inte stilla utan vi fortsätter att utforska, säger Carrie Bridge, forskningsansvarig för Nasa-projektet.