Opinion

Musk draglok för energilagring

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. Elon Musk är på väg att förändra världens inställning på område efter område. När Tesla för några veckor sedan hamnade på andra plats i Ingenjörsbarometern 2016 var det ett tydligt tecken på att han kommit väldigt långt med elbilarna.

Publicerad

Lika långt har han inte kommit med att göra världens konsumenter sugna på att lagra energi hemma med hjälp av batterier. Det är den enklaste lösningen för hemmen, även om det går att ha mer komplicerade lösningar med vätgas och bränsleceller i källaren, som exempelvis finalisten i vår tävling Sveriges smartaste hem, Hans-Olof Nilsson, ordnat.

Konsumentmarknaden är en sak, men för att den globala energiförsörjningen ska fungera krävs det att vi blir bättre på att lagra den energi som kommer från sol, vind eller vågor. Dessa energiformer är oregelbundna och inte anpassade till när vi behöver använda energin.

Här berättar Ny Tekniks reporter Linda Nohrstedt tillsammans med vår nyhetsgrafiker Jonas Askergren om de sju hetaste alternativen för att ta hand om överskottet av energi för att kunna använda den när den bättre behövs. Jag tror mest på pumpkraften för en storskalig lösning, men mest kittlande är supraledarna.

De kommande åren blir det spännande att följa teknikutvecklingen.

Förra veckan skrev jag om drönare och domen i Högsta förvaltningsdomstolen. Jag har fått många reaktioner på den ledaren, och nästan bara från personer som tycker som jag – alltså att domen stoppar spännande teknikutveckling och att politikerna behöver ta fram en ny lag som låter utvecklingen fortsätta.

Ni som har andra åsikter får gärna mejla mig också. Debatten måste leva för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.