Digitalisering

Motvind för Spotify i Indien inför rapport

Foto: TT/Zuma Press/Omar Marques
Foto: TT/Zuma Press/Omar Marques

Det är dags för kvartalsrapport från musiktjänsten Spotify. Bolaget har inför rapporten tappat tolv procent av sitt börsvärde sedan årets topp för drygt två månader sedan - bland annat efter ett bakslag för storsatsningen i Indien.

Publicerad

Det har varit ännu ett händelserikt kvartal, som nu ska rapporteras av Spotify. Delårsrapporten för årets första kvartal väntas under måndagen.

Spotify anmälde i mars den amerikanska konkurrenten Apple till EU-kommissionen för att snedvrida konkurrensen med hjälp av sin dominerande ställning. Anmälan möttes med näst intill hånfulla uttalanden från Apple, som gick ut på att Spotify inte ska räkna med särbehandling jämfört med andra appar.

Svagare betalningsvilja

Anmälan kom sedan Spotify, flera år efter bland annat Apple Music, gjort en storsatsning i Indien. Konkurrensen är stenhård i tillväxtlandet, med 400 miljoner registrerade användare av smarta mobiltelefoner. Förutom bjässar som Apple, Google och Amazon finns i Indien inhemska storspelare på marknaden som Jiosaavn och kinesiska Tencents dotterbolag Gaana.

Betalningsviljan bland användare i länder som Indien är dock erkänt svagare än i västvärlden. Det väntas därför till att börja med i första hand bli Spotifys reklamspäckade gratistjänst som gäller i Indien - även om betaltjänsten utan reklam också går att få för 119 indiska rupier (lite drygt 15 kronor) per månad.

Satsningar i tillväxtländer antas till följd av svagare betalningsvilja på sikt leda till att Spotifys produktmix, med omkring en tiondel reklamintäkter och 90 procent abonnemangsavgifter, förändras till en allt större andel reklamintäkter eller intäkter från sidotjänster.

Spotify satsar på förvärv

Att konkurrensen är hård i Indien illustreras bland annat av att Spotify bara dagarna inför kvartalsrapporten har åkt på en smäll i en indisk domstol. Konsekvenserna är ännu svåra att överblicka, men det handlar om att en domstol tvingat Spotify att ta bort alla låtar där Indiens äldsta skivbolag, Saregama India, sitter på rättigheterna.

Förutom geografisk expansion har Spotify i år även börjat satsa på förvärv för att bredda utbudet till att även omfatta podcastsändningar vid sidan av den traditionella musiktjänsten. Det handlar både om en produktionsplattform och färdiga kanaler.

Samtidigt har bolaget fördjupat samarbetet med mobiljätten Samsung, med ett avtal som innebär att Spotifys app kommer att finnas förinstallerad i nya Samsung-enheter som säljs runt om i världen. Detta ses som ett viktigt steg för att försvara sig i striden om marknadsandelar med mobiltillverkaren Apple.