Populärteknik

Mobilen som partikeldetektor

Mobilkameran kan användas för att detektera kosmisk strålning som når jorden i form av partikelskurar. Foto: Crayfis
Mobilkameran kan användas för att detektera kosmisk strålning som når jorden i form av partikelskurar. Foto: Crayfis

Låt din mobil lösa mysteriet med kosmisk strålning.

Publicerad

Med tillräckligt många mobiler är det möjligt att forma en enorm partikeldetektor som kan lösa mysteriet med en speciell typ av kosmisk strålning.

Därför hoppas forskare vid University of California att deras app Crayfis för androidmobiler ska få stor spridning, skriver NPR.

I kameraförsedda mobiler är bildsensorn så känslig att den kan detektera partiklar från kosmisk strålning även genom husväggar. Via gps-mottagaren kan mobilen då även registrera var och när strålningen togs emot och sedan skicka dessa data till forskarnas server. Där sammanställs informationen från alla mobiler som använder appen och formar en stor virtuell partikeldetektor som täcker ett mycket stort geografiskt område.

Det forskarna är på jakt efter är kunskap och ursprunget till en speciell typ av kosmisk strålning vars partiklar har mycket större energi än vad som exempelvis är möjligt att uppnå i Cerns partikelaccelerator.

- Det finns okända objekt i rymden som sänder ut partiklar med mycket, mycket hög energi som vi inte har någon kunskap om, säger fysikern Daniel Whiteson från University of California till NPR.

Men de här partiklarna är mycket sällsynta och i snitt så träffas jorden under ett sekel bara av en partikel per given kvadratkilometer.

När en sådan här partikel träffar det yttersta skiktet av jordens atmosfär skapar den en skur av nya energirika partiklar. Det är de som detekteras av mobilappen och ska ge data som forskarna kan analysera.

För att det ska funka krävs många användare och forskarna hoppas på att få hjälp av flera miljoner mobilägare som efter nedladdning knappt kommer att märka av appen. Den drar egentligen inte någon batterikapacitet då den bara körs när mobilen är ansluten med sladd till en laddare eller dator.

Men ännu vet inte Daniel Whiteson om projektet kommer att ge några resultat.

- Kanske är projektet den bästa idén vi fått, eller också den dummaste. Hur som helst så är det ett av de roligaste att arbeta med.