Miljö

Mikroplast i tandkräm förbjuds

Foto: Alamy
Foto: Alamy
Små mikrokulor av polystyren. Foto: Alamy
Små mikrokulor av polystyren. Foto: Alamy

Den amerikanska kongressen och Vita huset har enats om ett förbud mot att använda mikrometersmå plastkulor i kosmetika produkter som tandkräm och rakgel. Bakom beslutet ligger en oro över den ökande mängden plastföroreningarna i haven.

Publicerad

Fem biljoner plastbitar med en sammanlagd vikt på 269 000 ton flyter runt i världshaven. Det har amerikanska forskare räknat ut. All plast syns inte för blotta ögat men finns ändå.

Minst 13 000 ton utgörs av mikroplast som varje år förs ut i världshaven från land via reningsverk och dagvatten, enligt den vetenskapliga tidskriften Science.

Läs mer:

En känd källa är kosmetiska produkter som tandkräm och hudkrämer med en skrubbande funktion. För när tandkrämen spottas ut i handfatet och krämen sköljs av hamnar plastkulorna till slut i reningsverken, som bara klarar av att fånga upp en bråkdel. Det gäller även de plastkulor som finns i avloppsvatten från tillverkningsprocessen.

I förra veckan beslutade därför en enig kongress att bifalla lagförslaget ”Microbead-free waters act of 2015” som fastslår att de mikrometersmå plastkulorna i kosmetika ska fasas ut ur produktion och från marknaden med start nästa årsskifte. Förra måndagen undertecknades lagförslaget av president Barack Obama och blev till lag.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!