Populärteknik

Microsofts tyngsta program? Det vägde över 18 kg

Foto: Microsoft/Skärmdump
Foto: Microsoft/Skärmdump

Glöm gigabyte, nu räknar vi i kilogram. Den utvecklare som 1992 ville köpa en C++-kompilator fick räkna med ett tungt paket på posten.

Publicerad

En gång för länge sedan såldes mjukvara inte på nätet utan i fysiska förpackningar. Vilket ibland kunde ge oanade konsekvenser.  

Microsofts arkivarie Amy Stevenson har grävt upp svaret på frågan "vilken är den största mjukvaran som Microsoft någonsin släppt?". Och hon tog frågan minst sagt bokstavligt.

I en video som Microsoft publicerat på Twitter visar hon upp en kopia av Microsofts första kompilator för C/C++. 

Manualerna stod för vikten

Kompilatorn släpptes 1992 och användes för att utveckla applikationer för MS-DOS, Windows och OS/2. I paketet låg inte mindre än 20 3,5-tumsdisketter, men tyngden stod manualerna för. 

Amy Stevenson säger att hon uppskattar att hela paketet vägde in på "minst 40 pund", vilket motsvarar över 18 kilogram. Det gäller förstås att komma ihåg att 1992 gick det inte att surfa in på Stack Overflow så fort man körde fast. Den som ville ha svar på sin programmeringsfråga fick vackert bläddra i instruktionsboken.  

Så även om kompilatorn förstås inte är den Microsoft-applikation som är störst vare sig räknat i gigabyte eller kodrader, så är det nog den överlägset tyngsta mjukvarulanseringen som företaget gjort.