Digitalisering

Microsofts nya Edge-webbläsare är slående lik Google Chrome

Nya Microsoft Edge har en ny logotyp. Foto: Microsoft
Nya Microsoft Edge har en ny logotyp. Foto: Microsoft

Microsoft ska locka Chrome-användare – genom att använda samma webbläsarteknik som Google. Men nya Edge har också några unika funktioner.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte särskilt djärvt att påstå att Microsoft Edge aldrig blivit någon Chrome-dödare. Enligt Statcounter kontrollerar Google Chrome över 63 procent av marknaden för webbläsare. Edge? 2,1 procent.

Sådana siffror är en anledning till att Microsoft för ett par år sedan beslöt att överge alla satsningar på egenutvecklade webbläsarmotorer och i stället fokusera på öppna plattformen Chromium. Det är samma motor som Google Chrome bygger på.

Och nu har nya Microsoft Edge landat. Den går att ladda ned till Windows 10 (även Windows 8, 8.1 och till och med Windows 7), MacOS, Ios och Android. Framöver kommer Windows 10-användare att serveras den nya webbläsaren automatiskt via en uppdatering. Lagom till hösten lär den dyka upp som standardwebbläsare i nya Windows-datorer.

Likheterna med Chrome är många, både visuellt och vad gäller funktioner. Till exempel har nya Edge stöd för Chrome-tillägg och inom kort ska historik och tillägg kunna synkroniseras mellan flera enheter.

Microsoft vill stärka användarens integritet

Men Chromium-versionen av Edge innehåller också en rad nya funktioner. För det första ska Internet Explorer bakas in i Edge-läsaren. Tanken är att företagsanvändare – som kan vara beroende av Internet Explorer för sina interna system – ska kunna använda en enda webbläsare för alla ändamål.

En annan nyhet är något Microsoft kallar ”samlingar”. Användaren kan dra och släppa exempelvis bilder och texter till en i Edge-läsaren inbakad anteckningsbok. Allt som hamnar i anteckningen är sedan länkat till sina ursprungskällor.

Utöver detta satsar Microsoft på att stärka användarens integritet, med tre olika nivåer av spårningsbegränsning.

Några av dessa nyheter kommer dock att införlivas i Edge i ett senare skede.