Digitalisering

Microsoft försöker sno åt sig Macutvecklarna

Martin Vilcans Foto: Resolution Games Foto: Resolution Games
Martin Vilcans Foto: Resolution Games Foto: Resolution Games

Vill locka genom att göra det smidigare att köra Linux i Windows 10.

Publicerad

Microsoft gör det möjligt att enklare och smidigare än tidigare köra Linuxprogram direkt i Windows 10, som Ny Teknik tidigare i morse har skrivit om. Det är något som inte minst utvecklare som kör Mac ser fram emot.

Läs mer: 

– Jag blev glad när jag såg att de skulle släppa det här. Jag hoppas att entusiasmen håller i sig när jag väl får testa det också, säger Martin Vilcans, teknikchef på spelutvecklingsföretaget Resolution Games.

Att man nu kan köra Linuxprogram för Ubuntu direkt på Windowskärnan, innebär det att det går snabbare än tidigare?

– Nej, det tror jag inte. Men tidigare har du fått köra en virtuell maskin, vilket blir som en extra dator vilket tar upp en hel del resurser, som minne.

– Nu har Microsoft standardiserat det, vilket känns tryggt. Och det kommer att finnas på alla Windowsmaskiner utan att man behöver använda ett tillägg.

Vilken är den stora fördelen?

– Som serverutvecklare kör du ofta Linuxprogram och det blir smidigt att kunna göra det lokalt också, när du utvecklar, säger Martin Vilcans.

Ett exempel är Redisdatabasen, som nu går att köra med ett kommando, utan någon krånglig installation.

En anledning till att Microsoft gör så här är för att möta konkurrensen från Apple, tror nu flera experter. Mac har blivit populärt bland utvecklare, eftersom det går att köra Unixkommandon, vilket är väldigt likt Linux.

– Jag utvecklar själv på Mac och nu får tillgång till Bash och kommandoradsprogrammen även i Windows. Det är väldigt bra, säger Martin Vilcans.

Bash (för Ubuntu) är det kommandoradsvertyg som nu integreras i Windows. För Resolution Games är det en fördel när företaget till exempel ska ta fram VR-spel för Ocuulus Rift, som bara finns för Windows. Många av kommandoradsprogrammen för Linux kommer att göra utvecklingen smidigare, tror Martin Vilcans.