Digitalisering

Mehmet Kaplan: Operatörerna får inte lagra data hur länge som helst

It-minister Mehmet Kaplan välkomnar Ny Tekniks avslöjande om Telias datalagring. Och han har själv Telia som operatör. Foto: TT
It-minister Mehmet Kaplan välkomnar Ny Tekniks avslöjande om Telias datalagring. Och han har själv Telia som operatör. Foto: TT

It-minister Mehmet Kaplan välkomnar Ny Tekniks avslöjande att Telia Sonera har 26 månaders lagringstid för positionsdata. <br/>- Det är jätteviktigt att detta kommit fram. Operatörerna får inte lagra data hur länge som helst.

Publicerad

It-ministern Mehmet Kaplan (MP) ser allvarligt på att Telia Sonera lagrar geografiska positioner för sina miljontals mobilabonnenter så länge som 26 månader, vilket Ny Teknik rapporterade om igår.

Uppgifterna ska utplånas efter sex månader. Bara i enstaka fall får operatörerna spara dem längre än ett halvår, enligt svensk lag.

- Grundinställningen för mig som it-minister och för regeringen är att den personliga integriteten är jätteviktig, och det är därför vi har de här reglerna att operatörerna inte får lagra data hur länge som helst.

- Det är ju regler som inte är frivilliga. De är till för att just hantera frågan så att det blir symmetriskt och lika för alla, säger Mehmet Kaplan.

Tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen, PTS, har hittills inte granskat operatörernas förstöring och gallring av trafikdata, men berättade i Ny Tekniks artikel att en sådan ska ske under året.

NU - efter Ny Teknik avslöjande - kan PTS komma att göra en tillsyn hos Telias Sonera.

Mehmet Kaplan uppger att PTS liksom andra myndigheter har möjlighet att ta till så kallade händelsestyrd granskning.

- Om PTS bedömer att det är nödvändigt - eftersom att det är ett område som kan förändras fort och eftersom det är en så stor teleoperatör - är det viktigt att den möjligheten finns, säger han.

- Och jag vet att PTS, som har ansvaret för att operatörerna följer reglerna för datalagring, kommer att hantera den här frågan i sedvanlig ordning.

Telia Sonera har angett olika motiv för att spara mobilkundernas positioneringsdata, bland annat har man behövt dem för nätutbyggnad. Men de kan också användas i marknadsföringssyfte.

Har du själv mobilabonnemang hos Telia?

- Det stämmer.

Hur känner du dig som kund i dag då?

- Den personliga integriteten är viktig för mig precis som för alla våra medborgare i Sverige och därför har vi regler för hur operatörerna får hantera data och de är tvingande. De är ju inte frivilliga, säger Mehmet Kaplan.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!