Digitalisering

Medie-attackerna anses "systemhotande"

Foto: Ismo Pekkarinen / All Over Press
Foto: Ismo Pekkarinen / All Over Press

Förundersökningen kring de allvarliga DDOS-attackerna mot medierna har fått stora utredningsresurser.

Publicerad

– Vi betraktar brotten som systemhotande, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Utredningen kring ddos-attacken (överbelastningsattacker) mot mediehusen Schibsted och Bonnier och andra svenska medier befinner sig i ett känsligt läge.

Det uppger kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, som leder förundersökningen om grovt dataintrång

Angreppen inleddes under Earth Hour vid 20.30-snåret på lördagskvällen den 19 mars och varade under flera timmar.

Expressen, Aftonbladet, DN, SvD, DI och HD och andra mediers sajter gick inte att nå när miljontals anrop riktades mot nätverken via deras leverantörer, Basefarm och IP-Only.

Även fem dagar senare, den 24 mars, drabbades återigen flera mediesajter.

– Vi betraktar det som systemhotande brottslighet eftersom det är riktat mot medierna och det är extra allvarligt att det Twitterkonto som användes gav uttryck för att skälet skulle vara att man har synpunkter på vad medierna har skrivit, säger Mats Ljungqvist.

De två tweets som anses ha koppling till händelserna har tidigare beskrivits som polisens hetaste spår.

Två tweets är heta spår.
Två tweets är heta spår.

Mats Ljunqqvist är i nuläget dock knapphändig med uppgifter kring vad som görs i utredningen och hur den framskrider. Men han säger att han har fått "ordentligt med utredningsresurser för att hantera ärendet" - och att det är prioriterat.

Såväl utredare, forensiker som analytiker på polisens Nationella it-brottscentrum (som sorterar under Noa, Nationella operativa avdelningen) är operativt involverade i förundersökningen. Åklagaren och polisen får också stöd av Säpo.

– Att vi biträds av Säpo är ganska vanligt att när Noa är inkopplad och det handlar om större omfattande systemhotande brottslighet, säger Mats Ljungqvist.

Brotten som begåtts när sajterna saboterades rubriceras alltså som grovt dataintrång, vilket kan ge sex års fängelse i straffskalan.

Men även andra typer av brottsrubriceringar kan bli aktuella, noterar Mats Ljungqvist, som är specialiserad på att arbeta med brott som i it-brottsmiljö och också benämns it-brottsåklagare.

Gilla Ny Teknik på Facebook