Innovation
Matteprofessor förklarar sannolikhet för omval
Fel har begåtts i årets val. Men hur stor är sannolikheten att de verkligen påverkat valresultatet? Den frågan ska KTH-professorn Svante Linusson hjälpa Valprövningsnämnden att svara på.
Svante Linusson är professor i matematik vid KTH. Efter valet fick han mycket uppmärksamhet i media för sina beräkningar som bland annat visade att mandatfördelningen blev orättvis.
Nu är han på nytt i hetluften. I morgon onsdag är han inbjuden till Valprövningsnämnden för att ge en grundläggande lektion i sannolikhetslära.
- Jag ska förklara hur matematiken kan hjälpa till. Vad som går att räkna på. Vilka antaganden man måste göra och hur de ska tolka svaren, säger Svante Linusson.
Efter årets val har rekordmånga överklaganden strömmat in till Valprövningsnämnden, totalt 120 stycken. Den 17 november ska nämnden avgöra om det blir omval i riksdagsvalkretsarna Värmland, Halland och Göteborgs kommun.
Ett av fallen handlar om 16 valkuvert i Arvika i Värmland som kan ha underkänts felaktigt på grund av att de inte klistrats ihop ordentligt. Hade sju av dessa gått till Folkpartiet hade fp fått ett mandat som nu istället gick till Socialdemokraterna.
- Om man lägger alla Värmlands röster i en urna och drar 16 röster är sannolikheten 1 på 50 000 att Folkpartiet får minst sju av dessa röster, givet att Folkpartiet får 6 procent av rösterna i Värmland, säger Svante Linusson.
Lägger man på villkoret att Socialdemokraterna samtidigt inte får ta för många röster för att Folkpartiet ska få sitt mandat sjunker sannolikheten till 1 på 190 000, förklarar han.
Någon tydlig gräns för hur stor sannolikheten måste vara för att valet ska göras som finns inte. Det är något som Valprövningsnämnden nu ska ta ställning till.
- Det är inte siffersatt. Vi ska bedöma om det är rimligt att det påverkat valresultatet, säger ordförande Bengt-Åke Nilsson.
Att en matematiker kallas in till nämnden hör till ovanligheterna.
- Syftet är att få aktuell kunskap om vilka matematiska metoder som kan användas och hur säkra besked man kan få, säger Bengt-Åke Nilsson.