Övriga nyheter

Marsverktyg testas i svenska underjorden

Verktyg för framtida resor till Mars vässas i det underjordiska Äspölaboratoriet i Oskarshamn. Det kan bli verklighet redan i höst.

Publicerad

Mörker, damm, fukt och noll kontakt med omvärlden låter inte som någon lockande miljö. Men den passar perfekt när verktyg för framtida Marsresor ska testas. Därför kom Charles Cocksell, professor i astrobiologi vid universitetet i brittiska Edinburgh, med kolleger nyligen på besök till Äspölaboratoriet i Oskarshamn. Den kristallina berggrunden i tunnelsystemen på 460 meters djup är idealiskt för tester av den mät- och provtagningsutrustning som krävs inför resor till den röda planeten. Det är sådana de brittiska forskarna utvecklar på uppdrag av Nasa.

På Äspölaboratoriet gläds man åt besöket. Bergslabbet byggdes för 30 år sedan för SKB:s behov av forskning på slutförvaring av kärnbränsle. Nu dras verksamheten långsamt ner och ny forskning flyttar in. Vid Nova FoU, ett samarbete mellan SKB och Oskarshamns kommun, arbetar man med att hitta nya passande projekt för labbet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här