Populärteknik

Mannen som åt sig igenom världen

KAIANDERS. Upplysningsfilosofen och akademiledamoten Bengt Bergius fick den bisarra idén att smaka sig igenom all världens flora och fauna. Nu har hans ”Tal om läckerheter” från 1780 getts ut i sin helhet.

Publicerad

Sjuttonhundratalet var inte bara tiden då champagnen uppfanns, det var även upplysningens tid, där förnuftet och vetenskapen äntligen skulle triumfera över religion och vidskeplighet. Världen kunde och skulle förklaras i alla sina delar. Kunskap skulle inhämtas från världens alla hörn och bli en bas för samhällsutvecklingen.

Vetenskapsakademier grundades i allt fler europeiska länder med syfte att insamla kunskap. Den franske sjöfararen Louis Antoine de Bougainville seglade jorden runt och kartlade okända kuster och övärlden i Stilla havet. Linné skickade ut sina lärjungar över världen för att samla växter och rapportera om främmande länder (två av dem, Daniel Solander och Anders Sparrman, var för övrigt med på kapten Cooks världsomseglingar). Till botaniska och zoologiska trädgårdar i Europa kom mängder av örter och djur från jordens alla länder för undersökning och katalogisering. Den franske författaren och filosofen Denis Diderot beslutade sig för att skapa ett bokverk som i sig innehöll all världens samlade kunskap – en encyklopedi.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här