Övriga nyheter

Lysande e-hud visar trycket

Foto: Chuan Wang och Ali Javey.
Foto: Chuan Wang och Ali Javey.

Ju hårdare du trycker desto starkare lyser kretsen. Amerikanska forskare har utvecklat böjbar elektronik som avslöjar tryck genom att skicka ut ljus.

Publicerad

Sätt ett finger på kretsen och området lyser upp. Öka trycket och ljusintensiteten höjs. Ali Javey och hans kolleger vid Univerisity of California har utvecklat ett nytt gränssnitt för elektronisk hud, eller e-hud som det också kallas när töjbar och tryckkänslig elektronik kan lindas runt föremål.

Fram till i dag har forskningen kring e-hud inriktat sig på hur information om trycket ska föras vidare till annan elektronik. Inte hur informationen bäst förs över till oss människor.

Med hjälp av tunnfilmstransistorer, sensorer och en matris av oled (organiska lysdioder) på ett plastsubstrat har forskarna utvecklat en e-hud som skickar ut ljus när den utsätts för tryck.

Ljuset avslöjar dels var trycket uppstår, dels hur starkt det är. Ju högre tryck desto högre intensitet. Egenskapen kan komma väl till pass till exempel på en manöverpanel i en bil, till en robot eller som display till mobiler. Även medicinska tillämpningar nämns av forskarna.

Tekniken beskrivs i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Materials.