Samhälle

Lyckad bombning av Flygvapnet på Trängsletbranden

Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten/TT
Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten/TT

Vid tolvtiden på onsdagen bombade flygvapnet branden på Trängslets skjutfält i Dalarna – för att kväva elden. Enligt preliminära resultat ska bombningen ha varit framgångsrik.

Publicerad

Branden på skjutfältet i Älvdalens kommun i Dalarna är extraordinär. Utöver oländig terräng gör närvaron av odetonerad ammunition – så kallade "oxar" – i marken att markpersonal utsätts för fara.

På grund av detta flög två Jas Gripen-plan på onsdagen över branden och släppte en gps- och laserstyrd bomb av typen GBU-49.

Försöket framgångsrikt

– Explosionen gör att syret försvinner och tryckvågen ser till att elden släcks inom en radie på 100 meter, säger Anders Persson, överste vid flygvapnet på plats i Älvdalen, till TT.

Enligt Persson visar preliminära indikationer att provsprängningen var framgångsrik. Flygvapnet ska nu analysera filmer för att fastställa exakt vilken effekt sprängningen haft.

Att använda metoden på andra bränder tror inte Persson är aktuellt.

– Här är situationen extrem då det är ett skjutfält med oländig terräng och ammunition i marken. Det är upp till räddningsledaren att begära de här insatserna, men min bedömning är att det vid andra bränder är mer effektivt att använda markpersonal, vattenbombning och konventionell släckning, säger han.

Kan inte andas ut

Räddningsledare Johan Szymanski säger till TT att han ännu inte bestämt sig för om han ska begära fler bombningar av Trängsletbranden.

– Den slutsats vi preliminärt dragit är att provet var framgångsrikt. Jag har inte begärt fler bombningar, om det blir aktuellt vet jag först om några dagar. Det här är en worst case-planering, säger han.

I nuläget håller räddningstjänsten branden stången bakom begränsningslinjerna, men läget är fortfarande allvarligt.

– Vi har svåra dagar framför oss med höga temperaturer, låg luftfuktighet och kraftig vind. I går tog det bara fem minuter för branden att hoppa över begränsningslinjen. Branden är nyckfull, vi kan inte andas ut än, säger Johan Szymanski.