Populärteknik
Luleåstudenter ska lära Nasa att löda i rymden

Lödningar i rymden blir så dåliga att det i praktiken råder lödförbud. En grupp studenter i Luleå kan ha en lösning – att löda i vakuum.
Om ett år skjuts experimentraketen Rexus upp från basen Esrange i Kiruna.
Med sig kommer den sannolikt att ha lödutrustning och apparater med vars hjälp man skapar ett vakuum. Meningen är att man ska testa nya metoder att löda vilka kan sätta stopp för det lödförbud som råder i rymden.
Den amerikanska rymdfartsstyrelsen Nasa har länge känt till problemet med att det blir dåliga lödningar i den låga gravitationen i rymden. Det har gjorts flera experiment, bland annat på den internationella rymdstationen ISS. Resultaten är entydiga. Den låga gravitationen gör att det blir gasbubblor i lödningarna – som blir så opålitliga att det inte är tillrådligt att byta ut trasiga kondensatorer, transistorer och annat när något måste repareras i rymden.
Därför tvingas man ofta skicka upp hela instrument eller system om någon liten komponent slutar fungera.
Det studenterna på Luleå tekniska universitets rymdprogram har utvecklat är egentligen två lödmetoder. Den ena går ut på att lödningen sker i vakuum så att inga luftbubblor kan bildas under lödningen.
– Den andra lösningen är att ha ett flöde av argongas i området omkring lödstället. Då får man ett internt flöde i lödtennet så att bubblorna flyter upp till ytan, säger Anders Svedevall, projektledare för The Solar Team på universitetet.
Under testet ombord på en raket kommer man använda två olika kammare plus en trycksatt kammare för att ha något att jämföra med. Kompletterande prov på marken görs också.
Testerna ingår i det så kallade Rexus-Bexusprogrammet, ett samarbete mellan European Space Agency (Esa), Swedish National Space Board (SNSB), Swedish Space Corporation (SSC) och tyska Deutsches Zentrum für Luft- och Raumfahrt (DLR).
Nasa har stått till tjänst med viss rådgivning, enligt Anders Svedevall.